Samsung och Nokia har under de senaste fem år satsat på telefoner som stöder near field communication vilket gör det möjligt att förse telefonerna med digitala nycklar och funktioner för direktbetalningar. Nu står det klart att även Google fått upp ögonen för detta och redan i nästa version av Android, den som går under namnet Gingerbread, ska tekniken stödas. Sedan är det upp till telefonleverantörerna att bygga in de kretsar som krävs i telefonerna.

Det är under måndagens Web 2.0 Summit i San Francisco som Eric Schmidt avslöjar planerna på nfc i Gingerbread och visar exempel på hur tekniken kan användas. Eric Schmidt anser att tekniken främst kan bli ett lyft för mobila betalningar.

– Det innebär att man på sikt kan ersätta kreditkorten, något som inte minst kreditkortsbranschen ser fram emot eftersom så många kort i dag kommer på avvägar, säger Eric Schmidt.

Bland andra användningsområden som Google siktar in sig på är företagets kärnverksamhet, det vill säga sökningar. Här har Google tänkt sig att man kan direktkoppla potentiella kunder med köpställen.

– I stället för att man söker på webben kan telefonen ge mig kontinuerlig information, baserad på tidigare köp, från butiker som jag passerar på vägen. Det kan verkligen sätta fart på den mobila e-handeln, säger Eric Schmidt.

Runt om i världen pågår redan en del projekt kring betalningar via telefoner medan företag som Telia främst inriktat sig på möjligheten att använda telefonerna som ersättare för passerkort och fysiska nycklar. Det senaste exemplet är ett test på en hotellkedja i Stockholm där utvalda kunder använder Samsungtelefonen Star S5230 för att öppna dörrarna till hotellrummet.

Fakta

Android 2.3 Gingerbread förväntas bli klar för utrullning före årets slut och dyka upp i telefoner efter årsskiftet. Först ut blir Googles egen Nexus S eller Nexus Two som troligen tillverkas av Samsung.