Det har bara gått några veckor sedan HPs pekdator Slate 500 blev tillgänglig på den amerikanska marknaden. Den har en skärm på 8,9 tum, alltså en tum mindre än Apples Ipad och har lanserats som ett verktyg för företag. Detta till skillnad från Ipad där hemanvändare har stått i centrum vid marknadsföringen.

Nu i dagarna har flera analysföretag genomfört kundundersökningar som kanske lite överraskande visar att pekdatorer på allvar börjat användas på sjukhus, banker och andra företag. Eftersom Apples produkt funnits ute i sju månader, åtminstone i USA, är det främst Ipad som används. Bland de 1 100 företag som Ipass intervjuat uppger 13 procent att man använder Ipad medan hela 27 procent tror att pekdatorer kan ersätta företagets bärbara datorer framöver.
I den undersökning som Boxtone genomfört uppger 28 procent att de kör pilotprojekt kring pekdatorer.

Good Technologies är ytterligare ett företag som tittat på användningen av pekdatorer och kan konstatera att 36 procent av de företag som satsat på dessa finns inom banksektorn. Elva procent av användarna är teknikleverantörer, tio procent finns inom sjukvårdssektorn medan nio procent är verksamma inom den juridiska sektorn.

CS har tidigare skrivit om det stora företagsintresset för pekdatorer på den svenska marknaden där Ipad fått bra genomslag trots att Apple ännu inte börjat sälja produkten. Nyligen började även Samsungs Androidmodell Galaxy Tab säljas här och näst på tur kommer Viewsonic med ett par modeller, varav en har Windows 7 som operativsystem. Även HPs Slate 500 kör Windows 7 men HP har tidigare sagt att denna modeller inte ska säljas i Europa under innevarande år.

De flesta av dessa modeller kostar minst 6 000 kronor medan Telia lagom till jul ska börja sälja en sjutummare från ZTE som troligen får ett pris kring hälften.