Med en svada som är i klass med hur den var i mitten av 1990-talet är Johan Staël von Holstein tillbaka. Han ritar, med fyra olika färgpennor, och berättar med en frenesi som få kan mäta sig med. Nu rasar han mot Facebook och sociala medier överhuvudtaget. Han anklagar dem för att stjäla vår digitala identitet och sälja uppgifterna vidare till alla onda leverantörer av allehanda produkter.

– Situationen i dag är inget annat än slaveri, säger Johan Staël von Holstein.

Han hävdar att den ryska maffian redan i dag äger tio procent av Facebook. Och värre blir det.

– Inom en snar framtid köper kinesiska staten Facebook. Då kommer många att ångra att de varit på Facebook.

Nu presenterar Staël von Holstein en produkt som delvis löser problemet. Genom gratistjänsten Mycube Vault går det att ladda ned och göra en skyddad backup på alla data som en individ har på olika sociala medier. De kan lagras på till exempel en egen hårddisk eller en server hos Mycube.

– Det viktiga är att ingen annan kommer åt dina data. De är skyddade och kan inte användas för att skicka på dig en massa skit.

Gratistjänsten är första steget i lanseringen av den digitala tjänsten Mycube, men när det gäller mer konkreta uppgifter om den är han betydligt mer förtegen.

– Det är en digital plattform som påminner om hur vi idag använder våra mobiltelefoner, säger Johan Staël von Holstein.

Hur som helst kommer den första allmänna betan av Mycube i januari. Tjänsten är färdig någon gång under första kvartalet. Utvecklingen drivs i ett bolag i Singapore och har 35 anställda. Vid sidan av flera asiatiska finansiärer har han själv investerat i bolaget.

– Jag är pank. Nu är det vinna eller försvinna som gäller.

Fakta

Johan Staël von Holsteins hemliga projekt som pågått några år ska lanseras i början av nästa år. Han har, tillsammans med asiatiska finansiärer, investerat eget kapital i bolaget med säte i Singapore.

Än så länge är tjänsten hemlig, men i dag presenteras gratistjänsten Mycube Vault som gör att en person kan ta backup på sina data som ligger på olika sociala medier.