Operatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre har i dag gått ut med ganska likartade meddelanden där de uppger att de ska lansera speciella dataabonnemang för Ipad. Därmed står det klart att den svenska versionen lär komma lagom till julhandeln.

Eva Ernfors informationschef på Telenor säger att man nu börjar förbereda för lanseringen av Ipad men hon kan eller vill inte ens uppge om produkten ska finnas i handeln till jul eller vilka priser som gäller.

– Tyvärr, det har jag ingen information om, säger hon.

Hos svenska handlare, exempelvis Webhallen, har det länge gått att köpa direktimporterade versioner av Ipad med ett ingångspris på 5 800 kronor för den enklaste versione. Den som rymmer 64 GB och har stöd för mobilt bredband kostar 8 850 kronor.

Christian Brommels, säljchef på Webhallen, säger att de som redan har köpt versionen med det engelska operativsystem ganska lätt kan byta till den svenska.

– Trots att operativsystemet just nu är på engelska kan man skriva å, ä, ö genom att hålla inne a respektive o i en sekund.

Den svenska säljstarten förväntas innebära rusning till butikerna. Det hoppas i alla fall Lotta Schöld, säljchef på Macoteket.

– Vi ska förstärka våra butiker med ytterligare personal för att kunna möta upp kundernas efterfrågan. Får vi bara tillgång till produkten i den mängd vi kalkylerat blir Ipad julhandelns mest absoluta produkt, säger Lotta Schöld.