Qliktech har under senare tid satsat mycket på att utveckla mobila versioner av beslutsstödsverktyget Qlikview.

– Vi har specialanpassat Qlikview för Ipad, Iphone och Androidtelefoner. Man kan givetvis även köra vanliga Qlikviews Ajaxklient i webbläsaren på dem, säger Qliktechs marknadschef Jenny Ehle.

Hon berättar att flera svenska kunder kör piloter på mobila klienter, främst på Iphone, och att intresset även är stort från omvärlden. Det senaste exemplet är det holländska bolåneinstitutet De Hypotheekshop som utrustat säljare på 150 kontor med Apples Ipad. Hos dem ska Qlikview förstärka försäljningen och förbättra kundservicen.

Bland de fördelar som Qliktech lyfter fram är att Ipadversionen av Qlikview har funktioner för att analysera affärsdata direkt ute hos kunderna. Eftersom Ipad har inbyggd gps går det exempelvis att få fram lokal information kring lagerdata för kunder inom ett visst geografiskt område.

Qlikview HD ska från början vara anpassad för det multitouchgränssnitt som finns i Apples pekdator där man både kan peka, nypa och dra för att välja datapunkter.

Fakta

  • Företaget grundades 1993 i Lund men har numera huvudkontor i Radnor, Pennsylvania.
  • Bland de svenska företag och myndigheter som använder Qliktechs beslutsstödsverktyg Qlikview märks Atlas Copco, Landstinget Blekinge, Karolinska sjukhuset, Nacka kommun, Siba och SEB.