Windows 7 lanserades skarpt för drygt ett år sedan. Den stora migreringsvågen kommer nu. En överlägsen majoritet migrerar till Windows 7 före Windows XPs domedag i mitten av 2014. Enligt analyshuset Forrester kommer hälften av dessa att uppgradera redan inom det närmaste året. Det betyder bråda dagar för utrullningskonsulterna.

Dell levererar sedan april i år konsulttjänster inom Microsofts infrastruktur i Sverige. Kunderna är många och för att hinna med söker Dell med ljus och lykta efter förstärkning, men det är svårt att hitta.

– Kring 40 procent av det vi har gjort hos kunder är Windows 7-migreringar och det är över vår målsättning, säger Joachim Nässlander, lösningsarkitekt på Dell.

Om tre år tar Microsoft sin hand från XP. Då upphör gratissupporten och att köpa den kan bli dyrt.

– Jag tror att företag lätt underskattar den tid det tar att migrera till Windows 7. En del ser det som enkelt att byta från ett operativsystem till ett annat när båda är Windows. Men man stöter ofta på patrull med hårdvara och applikationer som inte fungerar, säger han.

Även infrastruktur- och it-driftföretaget Qbranch märker av ett starkt intresse för Windows 7.

– Vi har flera migreringsprojekt i gång och flera är på väg, vi upplever att alla tittar på Windows 7. Om någon inte väljer det är det på grund av specifika beroenden, som hårdvara och applikationer, säger Staffan Fredriksson på Qbranch.

Det finns saker som sätter krokben för Windows 7:s framfart. Affärskritiska applikationer kopplade till Windows XP eller Internet Explorer 6 får företag att tveka. Trots att en handfull undersökningar visar att några företag vill hålla fast vid Windows XP visar Forresters siffror att nio av tio företag i USA och Europa ska migrera till Windows 7. Redan i dag har var tionde verksamhet uppgraderat och en kraftig ökning väntas.

– Klientmigreringsprojekt är sällan svårt men väldigt omfattande eftersom så mycket ska flyttas över. Därför väljer företag att tänka ett bra tag och det de tittar mest på är att säkerställa att applikationer fungerar, säger han.

Det finns lösningar även för de äldre applikationerna. Internet Explorer 6 kan ofta köras på Windows 7 via virtualiseringar.

– Har man sådana problem borde man se över varför man måste använda Internet Explorer 6. Kanske är det dags att bryta det beroendet genom att förändra eller byta ut applikationen som kräver så gammal teknik.

Fakta

Gratis support för Windows XP upphör i april 2014. Efter det blir det dyrt att få support till XP.

Internet Explorer 9 fungerar inte på XP.

Drivrutinerna i Windows 7 är mer utvecklade och anpassade för 64-bitarssystem.

Enligt Net Market Share har Windows 7 en marknadsandel på 17 procent hos privatpersoner och företag.

Enligt Forrester kommer 83 procent av nya företagsdatorer att installeras med Windows 7 inom ett år.

Computer Sweden tar tempen på Windows 7:

Mickael Selander, it-ansvarig, IHM Stockholm:

– Vi håller på att migrera till Windows 7 från XP. Det gör vi för att supporten på Windows XP försvinner och det börjar bli dags för något nytt. Vi gör det helt själva.

Jens Gleisner, it-ansvarig, City Gross:

– Vi ska migrera till Windows 7 från XP under våren. Det är helt enkelt så att man är tvungen. För att få hjälp har vi en dialog med Cygate. Just nu utreder vi om några affärskritiska system blir svåra att migrera.

Kari Finnskog, it-chef på Västtrafik:

– Vi har planerat en migrering till Windows 7 från XP. Vi vill ta del av de nya funktionerna, och måste säkerställa att vi kan ta del av uppgraderingar. Alltid när vi gör en uppgradering går vi in i detalj i vilka system som påverkas.