Hur känns det att Flattr blivti framröstad till bästa nya europeiska startup?
– Det är jätteroligt. De flesta startups i dag gör inte något jättenytt, men vi gör inte en nya Facebookapp, utan försöker göra något som är väldigt annorlunda. Vi skapar möjligheter för att problem inte ska uppstå. Det är jätteroligt att folk uppskattar det vi gör och att folk ser att det är något seriöst som kan bli någonting.

Var du på plats för att ta emot priset?
– Nej. Det var Eileen, som sköter det administrativa och är en av investerarna i Flattr. Hennes son som är 13 veckor gammal fick ta emot priset.

Hur går det för Flattr?
– Det går väldigt bra, vi växer sakta men säkert och bygger ny teknologi. Vi har sex heltidsanställda i Malmö. Vi har gjort mycket av det tekniska och nästa steg är att hitta nya sajter som vill anvädna Flattr.

Vad tror du om potentialen för en sån här tjänst?
– Jag tror att det kan förändra mycket om hur man ser på internet och hur man kan skapa plattformar som är självförsörjande. Med en sådan här tjänst behöver man inte längre reklamintäkter eller stora företag som stoppar in pengar.

För ett tag sedan gick det rykten om att du hoppat av Flattr. Hur mycket jobbar du med Flattr i nuläget?

– Jag hoppade av styrelsen för jag gillar inte att göra styrelsejobb, jag är inte så bra på de organiserade sakerna. Men jag håller fortfarande på med Flattr. Nu är jag ute och föreläser mycket, och då pratar jag om Flattr. Vi har ett advisory board där jag och Jonas Birgersson tänker och pratar om framtiden och idéer.

På fredag kommer hovrättsdomen i Pirate Bay-fallet. Hur känner du inför den?
– Både att det inte betyder någonting och att det hade varit skönt om vi vann den här gången, så vi inte behöver lägga ner lika mycket tid. Oavsett vad som händer är det fortfarande minst en överklagan kvar, men det finns fördelar med att vi kan vinna redan nu. Vi tror på en vinst, men vi vet inte om den kommer nu eller om det blir nästa gång. Vi känner oss mycket mer positiva nu än inför tingsrätten.

Varför då?
– De två nämndemännen kunde teknologi den här gången och domarna har haft en bättre inställning och mer förståelse för hur internet fungerar Den här gången har vi inte heller redan nu fått besked om att vi förlorat.

Har ditt liv påverkats av rättegångarna på något sätt?
– Nej, inte mer än att det tar tid. Det är mer punktinsatser som har gjorts, och lite tankar lite då och då. Men det påverkar inte det dagliga livet.

Fakta

Tjänsten innebär att användare på nätet kan donera pengar till producenter av webbinnehåll direkt till upphovsmännen för en fast summa varje månad.