I går släppte Apple en ny version av mobiloperativsystemet Ios 4.2. Enligt vd:n Steve Jobs är den nya versionen "perfekt tajmad för julruschen". De största nyheterna gäller Ipad. Bland nyheterna finns multikörning, enhetlig e-postlåda, mappsystem för appar, spelcenter och funktioner som Airplay och Airprint.

Ipad är annu inte officiellt släppt i Sverige, men ändå finns många Ipadägare som har köpt den utomlands eller på gråimport från webbhandlare.

Alla tecken pekar på att Ipad släpps när som helst, i förra veckan gick de svenska operatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre ut med att de snart ska lansera speciella dataabonnemang för Ipad. Samtidigt har många svenska tidningar de senaste dagarna lanserat Ipadversioner.

En av de mest intressanta nyheterna i Ios 4.2 är dessutom stöd för svenska.

Bland nyheterna i Ios 4.2 märks annars att Ipadanvändare kan hyra video och tv-program från Itunes. Dessutom finns nya funktioner för Iphone- och Ipod-användare, däribland en specialanpassad version av appen Find My IPhone, som gör det möjligt att hitta borttappade mobiler.

En annan funktion är Airprint, som gör det möjligt att skriva ut direkt till nätskrivare från Ios-utrustade mobila apparater. Apple har dock dragit tillbaka det tidigare utlovade stödet för delade skrivare. Airprint fungerar därför endast med skrivare som är anslutna till trådlösa nät, och som har gränssnitt som fungerar ihop med Ios 4.2-utrustade mobiler eller läsplattor. Däremot erbjuder HP vanliga skrivare som är kompatibla med Airprint, inklusive Photosmart, Officejet, Officejet Pro och Laserjet Pro.

Ios innehåller även Airplay, som gör det möjligt för användare av Ipad, Iphone och Ipod med Ios 4.2 att strömma foton, musik och video till Apple tv. Med Airplay går det också att möjligt att ansluta högtalare till Ios 4.2-anslutna apparater. Sådana högtalare beräknas komma under de närmaste månaderna.

De som har Iphone 4, Ipad eller nya Ipod Touch kan dessutom använda Apples tjänst Find My Iphone gratis. Den gör det möjligt att hitta en mobil som är borta, exempelvis genom att avge en signal. Appen kan laddas ned från Itunes.

Fakta

Förutom Airprint, Airplay och Find My Iphone innehåller Ios 4.2 ett antal nya funktioner. Enligt Apple är det över 100 nya funktioner. Exempelvis går det att samtidigt lyssna på musik och surfa på webben, kolla Twitter eller att läsa e-post, tack vare funktioner för multikörning i en Ipad.
För att få uppdateringen kan användarna köra Itunes 10.1 och synkronisera sina Ios-enheter. Då kommer en förfrågan om att isntallera Ios 4.2. Om detta inte är tillgängligt, så går det att försöka synkronisera vid ett senare tillfälle.