Vid jul är folk villiga att ge. Det vet Wikimedia Foundation, som passar de på att samla in pengar månaderna kring jul.

Förra året fick organisationen in åtta miljoner dollar. Målet är att dubbla den summan i år. Vd:n Sue Gardner är övertygad om att lyckas.

– Eftersom så många som 400 miljoner människor använder Wikipedia borde vi kunna få en liten andel av dem att donera pengar.

Wikimedia Foundation är mest känt för att stå bakom onlineuppslagsverket Wikipedia, men driver även ett flertal systerprojekt som ordboken Wiktionary och den fria mediebanken Commons. På sajterna finns inga annonser utan stiftelsen går runt enbart på donationer, mestadels från privatpersoner som använder sajten.

CS träffar Sue Gardner under ett Sverigebesök där hon ska närvara vid konferensen Wikimedia Academy som hålls i Stockholm den 25–26 november.

Hon är övertygad om att donationer blir en vanligare finansieringsform för webbtjänster i framtiden. Det är ett bra sätt för att behålla trovärdigheten. På så sätt behöver läsarna aldrig fundera på vad som ligger bakom specifika artiklar eller formuleringar.

– Om man kan finansieras genom donationer från läsarna är det den bästa vägen. Om det inte var möjligt skulle vi se till vilket alternativ som vore minst dåligt.

Så er finansieringsform kan komma att ändras?

– Vi kommer aldrig att ha det problemet. Vi har så många läsare att vi borde kunna få en tillräcklig del av dem som hjälper oss.

Den genomsnittliga donatorn är en privatperson som ger 35 dollar. Ofta är det lärare, barn och studenter, som använder sajten och som vill ge något tillbaka. 80 procent av inkomsterna kommer den vägen. Resterande är donationer från institutioner, företag och rika personer som ger stora summor. I nuläget är det omkring en procent av dem som använder Wikipedia som donerar pengar.

De som bidrar med innehåll på sajten är en homogen grupp. 87 procent är män, som till allra största delen bor i den rikare delen av världen. En av stiftelsens största utmaningar är att bredda gruppen som bidrar och på så sätt få en bredare kunskapsbank. Sue Gardner blev förvånad över att det inte fanns någon sida om svensk kvinnohistoria på engelska Wikipedia. Med fler kvinnor som bidrar skulle förmodligen en sådan dyka upp.

– Kvinnor fostras att vara hjälpsamma. Om vi tydligt kan förklara vilka fördelar det innebär för andra människor med Wikipedia, så blir de mer övertygade till att bidra.

Fakta

Andelen svenskar som bidrar till kunskap på Wikipedia är tre gånger så stort som genomsnittet. Sue Gardner förklarar det med att Sverige är ett uppkopplat land med välutbildade människor. Det finns en lång tradtion av yttrandefrihet.
– Du måste också ha en del fritid, eftersom det tar tid att bidra till Wikipedia. Jag antar att svenskar har den lyxen, säger Sue Gardner.