Det har länge varit praxis att man måste betala för ett telefonabonnemang för att kunna köpa adsl. I takt med att användningen av mobiltelefoner ökar har kravet på att kunna köpa bredband utan att betala för en fast telefon ökat.

Elbolaget Härjeåns dotterbolag Herjenet blir av allt att döma först ut på marknaden med en adsl-tjänst där kunderna slipper betala för en fast telefon.
– Det handlar om möjlighet att beställa ADSL utan krav på ett telefonabonnemang. Såvitt jag vet är vi först i landet som går ut med ett sådant erbjudande, säger Mathias Duell på Herjenet till Länstidningen i Östersund.

Egen utrustning
Det behövs fortfaranande en koppartrådar avsedda för telefoni in i fastigheten. Herjenet hyr in sig i Telias kopparnät och installerar egen adsl-utrustning i telestationerna.
– Det handlar om möjlighet att beställa ADSL utan krav på ett telefonabonnemang. Såvitt jag vet är vi först i landet som går ut med ett sådant erbjudande, säger Mathias Duell till LT.

Än så länge finns tjänsten att tillgå i orterna Lillhärdal, Sveg, Ytterhogdal, Lofsdalen, Linsell, Vemdalen, Hede, Funäsdalen och Bruksvallarna. Månadskostnaden är satt till 395 kronor för 8 Mbit/s och 495 kronor för 24 Mbit/s.