Webbens grundare, Tim Berners-Lee, varnar för att de sociala nätverkssajterna går för långt när det gäller att producera slutna tjänster. Enligt honom är hela webben på väg bort från den ursprungliga visionen om ett fritt och öppet utbyte av information.
I en artikel i tidningen Scientific American kritiserar Tim Berners-Lee den ökande slutenheten på webben. Han attackerar bland andra Apple, Facebook, Verizon och Google, men också operatörer som han anser skadar webben.
– Om vi, webbens användare, tillåter de här och andra trender att fortgå riskerar webben att brytas upp i ett antal fragmenterade öar. Vi förlorar friheten att koppla upp oss mot vilka webbsajter vi vill, säger han i artikeln, som citeras av IDG News.
Enligt honom gör sociala nätverk som Facebook, Linkedin och Friendster att webbens öppenhet hotas. Många av dessa samlar in data om bland annat födelsedagar och e-postadresser. Informationen länkas in i databaser, återanvänds och paketeras till nya tjänster som företagen tjänar pengar på. Problemet är att tillgängligheten blir begränsad till vissa sajter, uppger han.
Tim Berners-Lee.
– Varje sajt är en silo, stängd mot andra. Sajtens sidor existerar på webben, men där finns inte dina data. Du kan nå webbsidan, med en lista du har skapat över människor på en sajt. Men du kan inte skicka listan, eller delar av den, till andra sajter, fortsätter han.
– Ju mer den här typen av arkitekturer sprider sig, desto mer fragmenterad blir webben och i desto mindre utsträckning finns ett enhetligt, universellt informationsutrymme, säger han.
Ett exempel är Apples tjänst Itunes, som Tim Berners-Lee anser består av en sluten uppsättning adresser. Även om låtar och videor är länkade via öppna adresser, så är innehållet inte allmänt tillgängligt.
– Itunesvärlden är centraliserad och instängd. Du är fast i en butik och befinner dig inte längre på en öppen marknadsplats, säger han.
Även trenden mot mobilappar, till skillnad från webbappar, leder till problem.
– Där användare inte skapa bokmärken eller länka till material, fastslår Tim Berners-Lee.
Samtidigt blir det allt viktigare att länka data. Genom att tagga dokument blir de tillgängliga för nya användare och tjänster. Därmed är kan mer data samlas in för exempelvis forskningsändamål.
– På det sättet, uppger Tim Berners-Lee, är ett mål för webben att vara hela mänsklighetens tjänare.
– Vi bygger allt det här nu, så att våra efterträdare kan utforma saker som vi inte kan föreställa oss i dag, säger han.
- Samtidigt som Tim Berners-Lee kritiserar hur Facebook och Google hanterar öppenhet, har dessa färetag råkat i luven på varandra i samma fråga.
- I november aviserade Google att företaget inte tänker låta andra sajter importera data från exempelvis e-posttjänsten Gmail om inte dessa sajter låter Google få tillgång till liknande data.
- Orden riktade sig mot Facebook, som aldrig har låtit Google få tillgång till dess kontaktinformation om användare – trots att Facebookanvändare kan importera kontaktdata från Gmail.
- Facebook lyckades arbeta sig runt Googles begränsning. Därför har Google varnat sina användare att data som exporteras till Facebook, kan förbli låsta där.