– Google har fullt upp med att erövra marknaden för mobiler och läsplattor – för fullt upp för att orka slåss med Microsoft på datormarknaden.

Det säger Anders Lindbäck, ordförande för Svenska Linuxföreningen. Han får medhåll från de flesta som CS har talat med. Inte ens Google tycks längre vara angeläget om att snabbt få samarbetspartner för Chrome OS. Det tidigare beskedet var att företag som Acer, Asus, HP, MSI, Toshiba och Lenovo alla skulle satsa på operativsystemet. Men nyligen gick Googles vd Eric Schmidt ut med information om att det inte kommer några minibärbara med Chrome OS inom de närmaste månaderna.

Al Hilwa, analytiker på IDC, förklarar det med att framgångarna för Android, Googles operativsystem för mobiler, tagit musten ur Chrome OS. Under senare tid har bland andra Samsung, Archos och Viewsonic dessutom visat att Android duger att köra på åtminstone enklare datorer. Därmed är det inte lika intressant att satsa på ett operativsystem som bygger på molntjänster.

– Android har visat Google att inte allt behöver handla om molnet, säger Al Hilwa.

Ändå tror Al Hilwa att det finns en plats även för Chrome OS – fast kanske mest som utvecklarplattform som resulterar i produkter för Android.

Per Jonsson, Androidexpert på konsultbolaget IT-Huset, har svårt att se vad Chrome OS kan tillföra.

– Om inte Google har en specifik agenda med Chrome OS så ser jag inte hur det skulle kunna ge mer än Android, säger Per Jonsson.

Bland de leverantörer som får lägga sina produkter på is ett tag märks komponenttillverkaren Freescale som i våras presenterade planer på en Chrome OS-baserad surfplatta med skärm på sju tum och pris kring 1 500 kronor. Även MSI har visat upp prototyper på pekplattor med Chrome OS men har vänt sitt fokus mot Android.

Senast ut med Androidbaserade pekplattor är Kendo vars sjutummare nu börjat säljas i Experts butiker för bara 1 500 kronor.

Fakta

Google har tidigare beskrivit Chrome OS som ett operativsystem med starka kopplingar till webben och den egna webbläsaren Chrome. Tanken är att Chrome OS ska användas på datorer med tangentbord medan Android utvecklas för tryckkänsliga skärmar i pekplattor och telefoner.