Uppgifter att Apple planerar att lansera Iphone 5 med inbyggt sim-kort, så kallat soft-sim, har florerat sedan oktober. Flera europeiska mobiloperatörer reagerade kraftigt på uppgifterna och hotade med att dra in subventioneringen på Apples telefoner, rapporterar Financial Times.

Brittiska Vodafone, franska France Telecom och spanska Telefonica nämns bland de mobiloperatörer som hotade med indragna subventioner.

Några dagar senare ska Apple enligt Financial Times anonyma källor ha meddelat europeiska operatörer att det inte finns några planer på inbyggt sim-kort för den europeiska marknaden.
CS får beskedet att Apple inte vill kommentera uppgifterna.

Ett inbyggt sim-kort, så kallat soft-sim, kan innebära att användaren först köper telefonen och sen väljer operatör via Apples egen Appstore. Behovet att besöka en butik skulle försvinna och väntetiden för att få ett sim-kort skulle kortas ned. Av de applikationer som idag finns på Appstore tar Apple 30 procent av intäkterna.

Mobiloperatörer på den svenska marknaden är mycket försiktiga i sina uttalanden.

– I vårt nära samarbete med Apple har det inte varit aktuellt att diskutera soft-sim eller liknande lösningar. Vi har därför ingen anledning att kommentera detta, säger Irène Krohn på Teliasoneras presstjänst.

Mobiloperatören 3 vill heller inte kommentera uppgifterna. Från Telenor kommer ett liknande budskap.

– Vi har följt det som har rapporterats och än så länge är det bara spekulationer och rykten. Vi kommenterar inte rykten. Om det visar sig att det finns konkreta planer får vi ta ställning till det då, säger Andreas Hamrin, presschef på Telenor.

Brukar Apple informera operatörer om planer i förväg?
– Det har jag ingen insyn i.

Iphone 5 planeras att släppas under mitten av 2011, enligt Financial Times.

Fakta

Apple grundades 1976 av Steve Jobs och Steve Wozniak. Apple var inte först med persondatorer, men bidrog i slutet av 1970-talet mer än något annat enskilt företag till att popularisera dem genom datorn Apple II.
Macintosh, som kom 1984, var inte den första datorn med grafiskt användargränssnitt, men det var den första som såldes i mer än enstaka exemplar.
Jobs och Wozniak manövrerades ut från Apple redan på 1980-talet, men Steve Jobs gjorde en framgångsrik comeback som vd 1997. Apple hette Apple Computer Inc till januari 2007, då det bytte namn till Apple inc.
Apple släppte 2007 den första versionen av mobiltelefonen Iphone.
Under 2010 släppte Apple den första versionen av sin pekplatta Ipad.

Källa: CS Språkwebb