Skistar laddar för fullt inför vintersäsongen, men ett av de största it-projekten blir klart först i maj.

– Vi bygger en serverhall i Åre. Vi jobbar med miljöfokus i och med att vi är beroende av vad naturen har att erbjuda. Det är det vi tjänar pengar på i slutändan, säger Peter Larsson, it-chef på Skistar.

Vad är er största it-utmaning?
– Vi bedriver verksamhet där infrastrukturen inte är utbyggd på samma sätt som i städer. Vår personal finns uppe på berg och det är en utmaning att säkra hela kommunikationskedjan.

För att lyckas använder sig Skistar av Citrix.

– Vi jobbar med Citrix och kollar på virtuella skrivbord eftersom det effektiviserar att nå ut med applikationer till användare när man inte har samma infrastruktur som på andra ställen.

Policyn är att använda smarttelefoner baserade på Windows mobiloperativ. Hur det blir i framtiden är osäkert.

– Vi utvärderar det. Windows Phone 7 har inte kommit med fullt företagsstöd än och om det blir den eller något annat fortsättningsvis vet jag inte.

Peter Larsson, it-chef på Skistar.
Peter Larsson, it-chef på Skistar.

Skistar funderar också på att använda pekplattor.

– Flera av våra verksamhetsområden kan ha nytta av pekplattor, till exempel stora avdelningar som arbetar med fastighetsskötsel.

Hur smarta smarttelefoner och pekplattor än är så hjälper de inte i Åres kalla vintertemperaturer.

– De tål inte kyla. En smarttelefon i minus 15 grader är ingen bra upplevelse eftersom både skärm och batterier påverkas. Alla som har en smarttelefon, oavsett märke, märker det när det är kallt.

Peter Larsson säger att den hetaste trenden nu är molntjänster. Däremot är han mer skeptisk till outsourcing.

– Det känns intressantare med molntjänster än med outsourcing. De vill uppnå samma sak och möts på ett teoretiskt plan. Jag är tveksam till outsourcing långsiktigt men jag förstår att man kan hitta stora besparingar och att det finns kortsiktig potential.