Det finns gott om stora leverantörer av antispam- och antivirusprogram. Deras produkter är ofta förhållandevis dyra och kräver mycket administration. Små och billigare aktörer, som anses flexiblare och enklare, köps upp av jättarna.
Det har skapat en marknad i ett mellansegment där Göteborgsföretaget Cronlab på mindre än ett år har etablerat sig, berättar Markus Nilsson, utvecklingsansvarig och en av grundarna.
– Vi såg att de stora leverantörerna tog väldigt mycket betalt för sina tjänster och såg en möjlighet att göra det billigare.
I februari i år släpptes första versionen av företagets system för skräppostfiltrering.
Ovanpå ett generellt regelverk för att analysera e-post lägger Cronlab egna regler, bland annat utifrån kundernas återkoppling.
– Filtren ”tränas” och ändrar sig själva efter hur kunderna använder systemet och vad de själva anser vara spam.
Markus Nilssons förklaring till att Cronlab kan utmana stora välkända antispam- och antivirusföretag som McAfee och Symantec både när det gäller pris och kvalitet är strategin som fanns med redan från början: att det ska vara enkelt.
En del är att systemet är snabbare och enklare att installera för administratören. Målet är att ha så få inställningar som möjligt.
Utvecklingskostnaderna hålls nere genom att systemet baseras på Linux och öppen källkod.
– Vi bygger med beståndsdelar som finns, vi behöver inte uppfinna hjulet. I öppen källkods-världen är det också väldigt många som granskar koden hela tiden och eventuella fel rättas snabbt.
När det gäller försäljning använder sig Cronlab av distributörer och återförsäljare för att slippa den delen själva.
I höstas kom också en tilläggstjänst, Email attachment saver, för filtrering av utgående e-post. Programmet upptäcker e-post som skickas med för stora bilagor och byter ut dem till en länk där mottagaren av e-brevet i stället kan klicka för att öppna filerna.
– Vi kommer inte bara att sälja spamfilter framöver utan tittar på mer kringtjänster inom området e-post och it-säkerhet. Till exempel har vi fått förfrågningar om att ta större ansvar för säkerheten kring kundernas mejlsystem.
Nyligen fick företaget in nytt kapital och nu har en fransk-engelsk marknadschef och en utvecklare anställts.
– Vi har fått väldigt bra respons på marknaden och för att växa så fort vi vill behövde vi ta in nya pengar externt. Det känns som att vi vistas i det här segmentet ganska fritt just nu, utan direkta konkurrenter. Därför försöker vi vara aggressiva och växa och plocka marknadsandelar.
Företag: Cronlab.
Startades: Sommaren 2009 av Markus Nilsson, nu utvecklingschef, och Daniel Axsäter, vd. I februari lanserades den första versionen av antispamservern.
Sysselsätter: Fyra personer.
Tillväxt: Före kapitalinjektionen filtrerade Cronlab en miljon mejl per dag. Sedan dess har användarbasen vuxit med 400 procent.
Ägare: Markus Nilsson och Daniel Axsäter äger tillsammans en majoritet i bolaget. Resten ägs av privata investerare och investmentbolag.
Historik: Grundarna studerade i början av 2000-talet dataingenjörslinjen tillsammans vid Lunds Universitet.
Kontor: I Göteborg och i London, med kunder i Sverige, Finland, Frankrike, England och Rumänien. Målet är att produkten ska finnas i ytterligare tre länder före årsskiftet.
Cronlab har utvecklat en antispam- och antivirusserver baserad på Linux och öppen källkod.
Användaren kan antingen köpa en egen server från Cronlab eller abonnera på systemet som en tjänst via webben.
Servern finns i tre modeller, Light 1000 och 1150 för små företag och Pro 2000 för medelstora.
En Pro 2000-server kan hantera omkring 1 000 användare. Större servrar tilllverkas efter behov.