Gartner släppte i går en prognos som förutspår pc-försäljningen under 2011. Enligt Gartners prognos kommer pc-försäljningen att tappa det kommande året, till viss del beror det på surfplattornas framfart.

Gartner förutspår att det kommer att skeppas 352,4 miljoner pc-datorer under 2010. Det är en ökning med 14,3 procent jämfört med i fjol, men fortfarande lägre än Gartners tidigare prognos som förutspådde en ökning med 17,9 procent under 2010.

– Resultatet av prognosen markerar en minskning i antalet skeppade pc-datorer baserat på minskad efterfrågan. Den minskade efterfrågan beror delvis på ökat intresse för surfplattor, som exempelvis Ipad, säger Ranjit Atwal på Gartner.

Gartner uppger dock att även om pc-datorer fortfarande kommer att bli en nödvändig del bland företag så kommer försäljningen att minska. Anledningen är en kombination av intresset för surfplattor och den för tillfället dåliga ekonomin.

Eftersom ekonomin går mot kärvare tider kommer konsumenter att hålla i plånboken och titta på billigare bärbara enheter än stationära datorer, förutspår Gartner.

– Tillväxten på pc-marknaden kommer att påverkas av bärbara enheter som erbjuder användarna en mer mobil mediekonsumption än vad som kan erbjudas bland stationära pc-datorer, säger Raphael Vasquez på Gartner.

IDG News