-- I höst ska vi presentera ett regelverk för trafikhantering, eller traffic shaping, för våra abonnenter. Det handlar i första hand om att sätta generella gränser på hur stor kapacitet fildelningstillämpningar får använda. Vi vill inte att näten tjockar igen. Andra trafiktyper måste också få plats, säger Marco Zidaric, utvecklingschef på Bostream.

För att få hjälp har bredbands­operatören vänt sig till det svenska företaget Netintact. Också Telia­sonera och Sydkraft använder Netintacts produkt Packetlogic för att kunna begränsa mängden trafik som fildelningsprogrammen genererar.

-- Vi har märkt av operatörernas ökade intesse för övervakning på ett mycket uppenbart sätt. Det är mycket lättare för oss att träffa rätt folk och de har börjat köpa våra produkter, säger Sven Nowicki, vd på Netintact.

Samarbete med Cisco
Förutom ökad försäljning slöt Netintact nyligen ett samarbetsavtal med Cisco, ett företag som inte är helt fel att ha i sin ringhörna.

Med Packetlogic ska Bostream också hitta extrema användare. En majoritet av fildelningstrafiken kommer från bara några få procent av användarna.

-- Vi hittade en kund som använde en halv stads kapacitet för fildelning. Än så länge har vi kontaktat de största användarna och förklarat att deras beteende inte håller och då har det lugnat ner sig. Men det påverkar oss så pass mycket att vi nu tittar på andra sätt att hantera dessa användare. Vad det blir är inte klart, säger Marco Zidaric.

Tak kan införas
Telia är har börjat ta betalt för nedladdad datamängd efter en viss gräns, för att på så sätt stävja extrem­surfarna. Med Telia Bredband 2000 får abonnenten utöver månadsavgiften börja betala per nedladdad MB efter 10 GB. Samma modell ska användas på den kommande vdsl-tjänsten och företagets snabbare adsl-tjänst.

-- Någon form av tak är troligt, annars skulle nätet bli helt blockerat, säger Lars Billström, pressansvarig på Teliasonera Sverige.

Det tror dock inte Bostream är rätt väg att gå. Men företagen är mer överens i synen på hur framgångsrikt ett förbud mot nedladdning av musik eller filmer, vilket förmodligen blir verklighet i Sverige vid årsskiftet, skulle bli.

-- Vi lägger oss inte i innehållet, vi flyttar bara bitar. Att vi skulle stoppa fildelare är samma sak som om vägverket skulle stoppa rånare som använder deras vägar, säger Ove Wik, chef på Teliasoneras division Produkter och Tjänster.

Trafiken krypteras
Ett förbud resulterar enligt operatörerna bara till att fildelningsprogrammen börjar kryptera sin trafik och då blir näst intill omöjlig att upptäcka.

Också Netintact håller musikindustrin på en armlängds avstånd.

-- Vi har blivit kontaktade av både branschorganisationerna RIAA och IFPI. De ville att vi skulle slå på stora trumman och gå och marknadsföra oss som företaget som stoppar all fildelning, men det var vi inte med på. Vår position är att förbud inte är rätt väg att gå, en begränsning av utgående trafik räcker, säger Sven Nowicki.

Fakta

Netintact bildades för snart tre år sedan.
Deras produkt Pactlogic består av fem olika moduler: Surveillance, Traffic Shaping, Statistics, Firewall och Net­access.
Bostream har köpt de tre förstnämnda modulerna.