Wikileaks har utsatts för ett antal överbelastningsattacker, som nu har fått sajten att flytta till nya servrar. Den nya hemvisten är Amazon.coms servrar i USA och på Irland, visar ip-spåren från Wikileaks.

– Wikileaks flyttade mellan olika värdtjänster två gånger på tolv timmar, säger Mikko Hypponen, analytiker på finska säkerhetsföretaget F-Secure till IDG News.

Först användes servrar i Frankrike, som enligt Hypponen har övergivits.

Tidningen Computerworld USA har identifierat två nya adresser för Wikileaks, en på Irland och en i Seattle, som tillhör Amazon.

Enligt Hypponen har en hackare med smeknamnet The Jester tagit på sig ansvaret för attackerna mot Wikileaks. I flera Twittermeddelanden har denne uppgivit sig ha utfört attackerna, med motiveringen att de riskerar livet för bland annat militärer, samt att de skadar tillgångar och riskerar att äventyra internationella relationer.

– Jester är en trolig kandidat, uppger Hypponen. Dels för att denne har pekat ut sig själv, dels att han visat sig ha de kunskaper som krävs, samt ett trovärdigt motiv.

Sannolikt befinner hackaren sig i Ryssland, en slutsats som Hypponen baserar på dennes hotmail-adress. Tidigare har hackaren vittnat om attacker mot bland annat militanta islamiska webbsidor.

I juli 2010 uppgav sig Jester vara en tidigare militär, med ett självpåtaget uppdrag att bekämpa Jihad, alltså islamister som förespråkar konfrontation.

Amazon har inte velat kommentera uppgifterna.

Fakta

USAs utrikesminister Hillary Clinton fördömer starkt att Wikileaks har lagt ut mängder med hemliga dokument.
"Detta medför att människors liv sätts på spel, det hotar vår nationella säkerhet och det underminerar våra ansträngningar att arbeta med andra länder för att lösa svåra problem", säger hon under en presskonferens som citeras av IDG News.
Amerikanska UD arbetar nu för att öka säkerheten, att spåra samtliga läckor och se till att en liknande läcka aldrig uppstår igen, uppger Clinton.