Medborgarrättsorganisationen Electronic Frontier Foundation, EFF, samt minst en av de beslagtagna sajternas ägare hotar att dra myndigheterna inför domstol.

– Forumen på de sajter som stängdes har det fria ordets skydd, säger Peter Eckersley, juridisk företrädare för EFF, till IDG News.

EFF ser över om några juridiska åtgärder kan vidtas för att skydda webbplatserna. Mest kritisk är Waleed GadElKareem i Alexandria i Egypten, som äger sökmotorn Torrent-finder.com.

– Min domän beslagtogs utan tidigare klagomål eller domstolsutslag mot mig eller min domänregistrator Godaddy, säger han.

Han har lyckats starta sajten igen, men hotar ändå med rättsliga åtgärer. Beslaget skedde efter att det amerikanska justitiedepartementet och andra myndigheter fick tillstånd från domstol att stoppa 82 utpekade kommersiella webbsajter.

Även organisationen Center for Democracy and Technology, CDT, ifrågasätter om tillslaget är lagligt. Myndigheterna har varken utfärdat några förvarningar eller givit webbplatsernas ägare någon chans att försvara sig i domstol.

– Beslaget ger anledning att undra om inte detta är ett brott mot yttrandefriheten, som är skyddad i den amerikanska konstitutionen, säger David Sohn, juridisk rådgivare på CDT.

Visserligen tillåter amerikanska lagar att egendom beslagtas om den används för att bryta mot upphovsrätten, men dessa lagar har bara tillämpats på utrustning som används vid pirattillverkning.

– När man även beslagtar domännamn, med hänvisning till samma regler, så kan det utgöra ett brott mot det fria ordet, säger David Sohn.

Men Mitch Bainwol, som är styrelseordförande och vd för amerikanska skivbranschorganisationen RIAA, jublar.

– Federala brottsbekämpare har hängt upp en ”affären stängd”-skylt för några av de mest notoriska musikwebbsajterna, där det försiggick rena upphovsrättsbrotten, säger han.

Fakta

På en order från amerikanska justitiedepartementet och Department of Homeland Security's Immigration and Customs Enforcement, har 82 kommersiella sajter stängt. Bland de stängda sajterna återfinns Torrent-finder.com, Dvdscollection.com och Sunglasses-mall.com.