EU-kommissionen tar i med hårdhandskarna när en konkurrensutredning startas mot sökmotorjätten Google. Företaget anklagas bland annat för att utnyttja sin dominerande ställning på sökningar för att främja sina egna tjänster. EU granskar även om Google utnyttjar exklusivitetsklausuler för att tvinga sajter som använder Googles annonstjänster att stänga ute konkurrenterna.

– Den här typen av granskningar sker inte i ett vacuum, säger Dan Olds, analytiker på Gabriel Consulting Group, till IDG News.

– Lagstiftarna i Europa har tidigare följt vad USAs lagstiftare har sagt och gjort i förhållande till Google. Jag är säker på att också USAs handelskommission är intresserad av hur EU agerar och därför följer en sådan här granskning med stort intresse, säger han.

Enligt Gabriel Olds försöker Googles konkurrenter i USA påverka landets myndigheter att starta en egen konkurrensutredning.

– Att EU hittade en tillräckligt allvarlig situation för att legitimera en formell granskning är nog tillräckligt för att få USAs lagstiftare att åtminstone ta en snabbtitt på ärendet – framför allt eftersom granskningen avser ett av de mest högprofilerade företagen i världen, säger Gabriel Olds.

Augie Ray, analytiker på Forrester, spår att Google framöver skärskådas allt hårdare ur konkurrenssynpunkt.

– EU verkar anta en allt mer aggressiv hållning. Att hantera den här granskningen lär kräva Googles fulla uppmärksamhet, säger han.

Google har en stor del av sökmotormarknaden i många länder, exempelvis 85 procent i Storbritannien. Döms Google lär det bli dryga böter, samt nya förhållningsorder som öppnar för konkurrenterna.

Frågan är om Google bryr sig. Enligt Rob Enderle, analytiker på Enderle Group, har Google skaffat sig en så dominerande position, att företaget inte känner sig hotat av en EU-granskning.

– Både IBM och Microsoft har granskats ur konkurrenshänseende. Båda företagen trodde att de kunde slå sig genom kampen, och Google verkar vara ännu mer arrogant än dessa två företag, säger han.

Fakta

Under tisdagen meddelade EU-kommissionen att den inleder en granskning av om Google bryter mot konkurrensreglerna.

  1. Google misstänks för det första för att missbruka sin dominerande ställning på sökningar genom att stänga andra aktörer ute. Företaget anklagas exempelvis för att ranka ned sökresultat från konkurrerande tjänster, exempelvis från prisjämförelsesajter.
  2. Den andra misstanken gäller att Google prioriterar ned sökresultat för sponsrade länkar till konkurrerande tjänster, vilket påverkar priserna på deras annonser.
  3. För det tredje anklagas Google för att tvinga in sina annonsörer i exklusiva avtal.