Är det er egen uppfinning?
– Ja, vi startade för tre år sedan. Då hade jag jobbat sju år som managementkonsult men ville göra något annat och solceller-energi-klimat var en intressant kombination. Och så är jag civilingenjör i botten.

Vad kan den användas till?
– Den har usb-anslutning så den kan ladda allt som går att ladda med en dator. Med tio timmars solljus räcker den till 20 timmar starkt ljus, det kan lysa upp ett rum, eller minst tre mobilladdningar.

Var tänker ni att den ska användas?
– Vi ser en marknad både i tillväxtländerna och fritidssektorn. I Afrika finns en miljard människor och ungefär hälften har mobiltelefoner – men bara några få procent av befolkningen på landsbygden har tillgång till el.

Vad kostar er laddare?

– Den blir faktiskt billigare i Tanzania än här hemma. Där betalar man varken moms eller importtullar på solcellsprodukter och handlarnas marginaler är lägre så där landar det på omkring 1 200 kronor styck. Här får man betala uppåt 2 000 kronor.

Hur ska de ha råd med det?

– Det är en dyr affär med mobiler där i dag. Eftersom de måste gå långt för att för att ladda kan en laddning kosta uppåt 7,50 kronor.Vi pratar om att mobilen utvecklar Afrika och minskar fattigdomen, men undersökningar där visar att den i praktiken ofta gör människor fattigare för att det kostar pengar och tar mycket tid.

– Men det är också så att det finns människor som lever på att serva mobiler och många ville köpa laddaren för att sedan sälja mobilladdning till omgivningen.

Hur fungerar laddaren i vår vargavinter då?
– Den fungerar bra så länge det inte är molnigt, det behöver inte vara varmt. En kall, klar vinterdag är perfekt!


Massajhövdingen Marias Ole Pello laddar mobilen med HiLight.

Fakta

Hittills har ungefär 30 laddare tillverkats och företaget har order på 200 exemplar liggande. Nästa år planerar Hination att tillverka minst 2 000 stycken – men det kan bli fler eftersom de planerar två projekt i Tanzania som kräver 2 000 laddare vardera. Det har också för avsikt att tå in två miljoner i riskkapital. Tillväxtverket har bidragit till testerna i Tanzania. Hination ingår i affärsinkubatorn Sting där det fortfarande finns kvar.