Amazon tog nyligen över servrarna som hanterar Wikileaks innehåll, men släppte sajten lika fort igen. Enligt USA-senatorn Joe Lieberman skedde stoppet efter att Amazon hade kontaktats av amerikanska säkerhetsmyndigheter.

Amazons webbhotell Amazon Web Services, AWS, sparkade ut Wikileaks på grund av brott mot reglerna, uppger dess företrädare.

"AWS förskannar inte kunderna, men vi har villkor för användning av tjänsterna. Wikileaks följde inte våra regler", uppger en talesman för Amazon på företagets blogg.

Reglerna säger bland annat att kunderna måste garantera att de är ägare till material som publiceras och att publiceringen inte får skada personer eller egendom.

Efter en granskning konstaterade Amazon att Wikileaks har publicerat dokument som det inte är ägare till. Vidare anser Amazon att det är osannolikt att Wikileaks har hunnit gå igenom de 250 000 hemligstämplade dokument som nyligen läckte så noga att det går att garantera att enskilda individer inte skadas.

Wikileaks har bett amerikanska utrikesdepartementet att precisera exakt vilka dokument som kan leda till skada, vilket departementet har mött med kalla handen. Wikileaks kritiserar även Amazon för beslutet att sparka ut dess servrar och undrar om företaget verkligen är lämpat att sälja böcker.