I slutet av 1997 ville bröderna Göran och Ingemar Carlsson i skånska Sösdala starta en webbplats. De utvärderade de webbplatser som fanns och tog reda på inom vilket område det saknades bra sajter. Resultatet blev odla.nu, en webbplats om trädgårdsskötsel.

Att valet till slut föll på en webbplats för trädgårdsskötsel beror också på att den disciplinen var omåttligt populär på den tiden.

Ingen av bröderna hade någon specialistkompetens inom webbdesign eller trädgård. Verksamheten började i stället som ett rent hobbyprojekt. I dag sysselsätter odla.nu tre personer på heltid, men driften är utlagd på ett webbhotell.

-- Webbhotellet sköter säkerheten också. Vi slipper tänka på säkerhetskopieringar och virusskydd, säger Göran Carlsson.

Frilansare fyller på
Materialet till webbplatsen kommer från ett varierande antal frilansare spridda över Sverige. Dessutom bidrar ett antal företag med material.

-- Vi har en fast skribent i Göteborg och frilansare i Stockholm och på Gotland. Tidigare fanns en i Norrbotten, så det är bra spridning över landet, säger Göran Carlsson.

Odla.nu har av tidningen Internet World blivit utsedd till bästa trädgårdssajt, en utnämning som de 33 000 abonnenterna på webbplatsens nyhetsbrev säkert tycker är rättvis.

Odla.nu är naturligtvis inte den enda trädgårdssajten och bröderna Carlsson hjälper gärna till att länka vidare till andra sajter. För närvarande finns nästan 900 länkar till andra svenska trädgårdswebbplatser och nästan 1  700 länkar till utländska sajter.

Ingenting är för smalt eller udda. På sajten finns information om det mesta; från hur man anlägger en trädgårdsdamm till hur man stoppar rådjuren från att käka upp tulpanknopparna. Och givetvis massor av tips om hur man väljer växter till Sveriges nio odlingszoner.

Är du på resa i sommar och vill titta på vackra eller intressanta trädgårdar finns en länk med tips om sådana också.

Fakta

När sajten skulle ut på nätet första gången 1998 kördes den via ett amerikanskt webbhotell.

-- Då var svenska webbhotell alldeles för dyra. Det har ändrat sig sedan dess, så nu har vi tagit hem den, säger Göran Carlsson.

Då som nu är det Linux och Apache som gäller.

-- Alla våra skript bygger på Apache så just nu finns inga planer på att byta, säger Göran Carlsson.