Enligt ett dokument som släpptes av Wikileaks i lördags krävde en högt uppsatt tjänsteman på Kinas politbyrå förra året att Google tog bort länkar till artiklar som var kritiska mot tjänstemannen.

Enligt dokumentet som är daterat i maj 2009 ansåg Li Changchun på Kinas politbyrå att Google bröt mot lagen då företaget publicerade ocensurerade länkar till artiklar som kritiserade honom.

I ett tidigare dokument som publicerats av Wikileaks pekas Li Changchun ut som den man som ledde hackarattacken mot Google i december 2009, skriver New York Times.

I mars i år meddelade Google att företaget kommer att sluta censurera sökresultaten på den kinesiska versionen av Google. Ett beslut som resulterade i att söktjänsten stängdes ned och istället länkar till Googles söktjänst i Hong Kong. Den kinesiska staten censurerar fortfarande sökresultat från Googles söktjänst i Hong Kong.

Wikileaks dokument avslöjar även att den kinesiska staten vid upprepade tillfällen mellan 2007 till 2009 krävt att Google ska införa bättre censur av sökresultaten. Bland annat ska flera statliga företag i Kina uppmanats att avsluta sina samarbeten med Google.

Varken Google eller kinesiska myndigheter har kommenterat uppgifterna från Wikileaks.

IDG News