Svenska Xcerion lanserade förra året något som företaget kallar en molndator, med ett gränssnitt som påminner om ett vanligt operativsystem. Här kan man via valfri webbläsare komma åt en rad olika program och tjänster som sedan raderas från värddatorn när webbläsaren stängs.

Nu kompletteras Icloud med en funktion kallad Easy Upload som automatiskt säkerhetskopierar mappar och filer till molntjänsten. I gratisversionen ingår 3 GB medan man kan lagra 100 GB i den version som kostar 350 kronor. CS snabbtest av tjänsten visar att det tog en timme och tolv minuter att ladda upp 2,2 GB. Dessutom noteras att de enskilda filerna inte får vara större än 150 MB, då blir det stopp.

Det kan dock jämföras med Microsofts Skydrive där man är begränsad till filstorlekar på 50 MB och där det tar betydligt längre tid att överföra filerna. CS test visar att Skydrive klarar 2,3 MB per minut medan Icloud klarar 30 MB per minut.


Snabbt full. Kapaciteten i gratisversionen är 3 GB.

Ett år efter lanseringen av Icloud uppger Xcerion att kundtillströmningen har varit god, men vill inte uppge hur många betalande kunder som anslutit sig.

– Vi brukar inte uppge användarstatistik, men jag kan nämna att vi närmar oss 400 000 användare totalt, säger Xcerions ekonomichef, Jonas Thornholm.

Han anser att Icloud har ett antal viktiga fördelar i jämförelsen med konkurrenter som Dropbox, Skydrive, Storgate och Diino.

– Vad som skiljer oss åt är förstås att vi också har en molndator. Där har vi ett 50-tal program och spel men även detaljer som att vår Easy Upload låter dig välja vilka befintliga foldrar på din dator som du vill ha synkade mot Icloud, säger Jonas Thornholm.

När filerna väl är på plats i Icloud kan man sedan redigera dessa, skapa nya filer och dela med sig filerna till andra.

– Filer som du har i vår lagring kan direkt läggas som bilaga till mejl eller skickas över i konversationer utan att man behöver vänta på att de laddas upp, säger Jonas Thornholm.