De överbelastningsattacker som nyligen drabbat Åklagarmyndigheten, betaltjänsten Paypal och advokater som är inblandade i målet mot Wikileaks grundare Julian Assange kommer troligen från svenska privatpersoners datorer.

Säkerhetsföretaget Truesec uppger att svenska medborgare har erbjudits att engagera sig i dessa attacker genom att tillåta sin dator att fjärrstyras av dem som leder attacken.

Erbjudandet har gått ut via olika webbforum och är riktat till personer som sympatiserar med Wikileaks, enligt Truesecs säkerhetsexpert Marcus Murray.

– Vi har analyserat programmet som det gjorts reklam för på Facebook och andra ställen och har kunnat verifiera att det används för överbelastningsattacker. Det här är första gången som man engagerat vanliga, icke tekniskt bevandrade att frivilligt delta i den här typen av aktioner, säger Marcus Murray.

De program han syftar på är så kallade bots, liknar trojaner och har som funktion att utföra synkroniserad fjärrstyrning av datorer. När programmet installerats på datorn blir den en del i ett botnet.

Överbelastningsattackerna startade i samband med att Julian Assange greps av brittisk polis efter begäran från svenska Åklagarmyndigheten. Enligt den analys som Truesec genomfört är det den radikala rörelsen Operation Payback som ligger bakom attackerna.

Marcus Murray betonar dock att det inte bara är Wikileaks hejarklack som genomfört överbelastningsattacker utan att även Wikileaks fiender använder liknande metoder för att försöka hindra flödet av hemliga dokument.