Den löst sammansatta hackargruppen Anonymous har förklarat cyberkrig mot de företag som försöker stoppa Wikileaks. Hackarattacken som går under namnet Operation Payback har redan slagit till mot Paypal och den schweiziska banken Postfinance.

I går lyckades hackargruppen även skapa stora driftstörningar på webbplatserna för kreditkortsföretagen Mastercard och Visa. Tidigt på torsdagsmorgonen gick det fortfarande inte att komma Visas webbplats på visa.com.

Till sin hjälp har hackarna cirka 400 datorer som använder hackarverktyget LOIC (Low Orbit Ion Cannon). Programmet har frivilligt installerats av personer som stödjer hackargruppens aktiviteter.

LOIC är ett program som används för att skapa så kallade överbelastningsattacker mot en webbplats. Efter att hackargruppen lyckats sänka Mastercards webbplats under gårdagen riktades attacken mot Visas webbplats som snabbt blev oåtkomlig.

Visa attackerades även juridiskt under gårdagen då den isländska betaltjänsten, Datacell, meddelade att företaget kommer att lämna in en stämningsansökan mot Visa. Enligt Datacell bryter Visa mot lagen genom att stoppa alla donationer till Wikileaks via kreditkort.

IDG News