(CS/Paris) De största stjärnorna på webbkonferensen Le Web är varken Facebook, Microsoft eller Google. Mest eftersökta är de små utvecklarna, de som gör programmen som får en plattform att lyfta. Alla tycks nu ha nåtts av insikten att det som i slutändan avgör inte är en mobiltelefons eller en sajts kvalitet, det är huruvida tredjepartsutvecklare låter sig charmas att ta fram program till just deras plattform.

Det var en märkbart ödmjuk Charlie Kindel, chef för utvecklarnätverket till Windows Phone 7, som intog scenen på Le Web. Microsofts nya operativsystem för mobiler har fått ett positivt mottagande, men ändå pressas han på frågan om hur han ska få utvecklare att välja Windows Phone 7 i stället för Iphone eller Android.

– Vi är i underläge, säger han och medger sig ifrånåkt.

Microsoft har i dag 15 000 registrerade Windows Phone-utvecklare. I företagets motsvarighet till App Store finns 3 500 appar. De siffrorna bleknar i jämförelse med både Apples App Store och Android Marketplace som räknar antalet program i tio- eller hundratusental.

Aldrig har det varit så tydligt att det inte längre är telefonerna eller sajterna som attraherar, det är programmen som byggs ovanpå dem.

– Jag kan visa er alla resurser och koppla ihop er med rätt personer på Microsoft, vädjar Charlie Kindel till publiken.

Det är inte bara mobiltillverkare som jobbar hårt för att bli utvecklarnas första val av plattform. Facebook slår också ett slag för möjligheten att koppla ihop externa webbplatser med nätverkssajten och därmed få tillgång till nya funktioner. Ethan Beard, chef för Facebooks utvecklarnätverk, tar Spotify som ett exempel. Den svenskutvecklade musiktjänsten kopplade tidigare i år ihop sina system med Facebook, som snabbt blev Spotifys största trafikkälla.

Ethan Beard avfärdar idén på att Facebook skulle ge sig in på musikområdet.

– Vi är redan där, eftersom vi erbjuder en plattform som andra kan utveckla på.

Två miljoner sajter är redan ihopkopplade med Facebook. 10 000 nya tillkommer varje dag, enligt företagets egna uppgifter. Det gör Facebook till det kanske främsta exemplet på ett företag som lyckats få över utvecklarna på sin sida.

– Det finns mycket vi kan göra för att vinna utvecklarnas kärlek. Snabba tjänster, bra dokumentation. Men anledningen är i första hand mängden användare.

Research in Motion, tillverkaren bakom Blackberry som nyligen köpte svenska TAT, går också ner på knä och lovar guld och gröna skogar för de utvecklare som väljer Blackberryplattformen. Trots att Blackberry har en väsentlig del av marknaden för smarta telefoner, framförallt i USA, går det 100 nedladdning från Apples App Store på varje nedladdning från Blackberry App World.

– Vi behöver fler ansökningar, säger Christopher Smith, chef för Blackberrys utvecklingsplattform.

Fakta

Tvådagarskonferensen Le Web hålls i år i Paris 8-9 december. Konferensen går av stapeln för sjunde gången. Sedan 2005 har deltagarantalet stigit från 250 till I år 2500. Temat för årets konferens var plattformar.

Arrangerar gör äkta paret Geraldine och Loïc Le Meur.