– Man skulle kunna sänka ett helt företag genom att slå ut deras datacenter. Det finns inga uttalade hot men den fysiska intrångssäkerheten här är ändå hög, säger Jan Jansson, ansvarig för Tieto Cave.

Från utsidan är det inte mycket som skvallrar om den affärskritiska data som göms i berget. Det är heller inte så konstigt, eftersom Tieto Cave huserar i en tidigare svensk militärbas som användes under det kalla kriget. 20 meter tjocka bergväggar omger det 20 000 kvadratmeter stora bergrummet som Tieto tog över 2009.

Tack vare att lokalerna redan var bra utrustade behöver Tieto inte ha någon utrustning utanför datacentret.

– Om allt slutar fungera i samhället utanför stänger vi bara dörrarna och fortsätter leva, säger Jan Jansson.

– Vi är helt självförsörjande i byggnaden.

Datacentret är basen i Tietos utökade satsning på kapacitets- och molntjänster. Sedan maj i år när datacentret slog upp sin port har ett dussintal nya kunder strömmat till, främst från finans och statliga verksamheter. Flera av kunderna har också nappat på idén om en dual site-lösning, det vill säga att kundernas data lagras på två olika ställen. Båda datacentren ligger i det bredare Stockholmsområdet och är ett resultat av att Tieto konsoliderat till två svenska datacenter.

– Vi växte ur våra befintliga datacenter och noterade samtidigt en efterfrågan på ett grönt och toppsäkert datacenter, säger Kent Bergelin, ansvarig för datacenter på Tieto Sverige.

Tieto Cave är inte helt färdigt. Doften av målarfärg ligger kvar och det gapar ekande tomt här och där i väntan på hyresgäster. Från och med nästa vinter kommer överskottsvärmen återvinnas till fjärrvärmenätet.

– Energin produceras en gång men används sedan två gånger, berättar Kent Bergelin.

Tieto har optimerat för bladservrar men i dag finns också konventionell it-utrustning i centret.

Kent Bergelin berättar att miljötänket varit viktigt i projektet, på koncernledningens order.

– Det är viktigt att det är miljövänligt men det får aldrig vara på bekostnad av säkerheten. Vi hade kunnat ignorera en lösning med två separata system för el och kylning men då hade det inte varit lika säkert.

Fakta

Tieto har inga preferenser över vilken hård- och mjukvaru-utrustning som ska användas i centret. Kunderna får själva bestämma, men Tieto äger i normalfallet utrustningen då allt fler kunder föredrar att köpa it som en ren kapacitetstjänst.