Allt sedan Apple lanserade Ipad i våras har både användare och pc-tillverkare visat intresse för fingerstyrning som alternativ till den traditionella musen. De flesta pc-leverantörer siktar inte bara på att använda tekniken i pekplattor utan även på allt-i-ett-datorer och bärbara datorer.

– Vi ser ett klart ökat intresset för touch-tekniken och efterhand som paddorna blir vanligare så kommer det bli lika självklart att man ska styra datorn via skärmen som med mus och tangentbord, säger Anders Haby, marknadskoordinator på Asus Nordic.

Med ”paddor” menar han produkter av typen Ipad, exempelvis Asus serie Eee Pad som kommer under andra kvartalet 2011. Men i företaget utbud finns även ett antal datorer som är inbyggda i tryckkänsliga skärmar medan flera av de bärbara modellerna redan styrs med fingerrörelser.

Även Fujitsus produktchef Bo Lennström säger att han noterat ett ökat intresse för inmatning med fingerrörelser.
– Intresset ökar mycket just nu, framför allt i segmentet med skärmar kring tio tum, säger Bo Lennström.

I mars kommer Fujitsu med en pekplatta som stöder multitouch, en teknik som redan finns i fyra av företagets bärbara datorer. Samtliga Fujitsus produkter bygger på det stöd för multi-touch som finns inbyggt i Windows 7 men det finns en del alternativ att välja på.

Det gäller exempelvis ett gränssnitt som utvecklats av Nuiteq i Skellefteå och som uppmärksammats stort internationellt.
Företagets gränssnitt heter Snowflake Suite och går att använda för att styra allt från stora skärmar till små pekplattor.

– Dessutom har vi utvecklat cirka 25 produkter som är kopplat till Snowflake, något som våra partners tycker är en stor fördel när de ska använda gränssnittet i sina produkter, säger Nuiteqs vd Harry van der Veen.


Nuiteqs teknik härrör från ett examensarbetet som nuvarande vd:n Harry van der Veen var med och genomförde 2007.

Tekniken påminner om den som används i Microsofts Surface, en skärm som främst används på konferensanläggningar och liknande. I Nuiteqs utbud finns skärmar på upp till 46 tum där gränssnittet bättre än vad som är fallet med Surface kan anpassas för olika användare. Produkten fungerar som ett extra lager ovanpå Windows 7 och ska vara kompatibelt med produkter som HPs Touchsmart IQ500 och Dells Studio One.

Fakta

Nuiteqs multitouch-teknik har utvecklats utifrån ett examensarbete som Harry van der Veen var med om att genomföra vid Luleå tekniska universitet år 2007.

Tidigare under året fick han och hans team ta emot utmärkelsen Red Herrring Award som bevis för att Nuiteq hör till Europas mest lovande företag inom branschen.

Nu i december har företaget dessutom hamnat i topp på en global lista över lovande teknikföretag, Innovate100.com.

Bland Nuiteqs kunder märks 3M, Wacom, Lumio, PQ Labs och Next Window i Nya Zeeland.