Nokias kräftgång på smarttelefoner har länge varit tydlig. På senare tid har den bilden förstärkts. Enligt Google aktiveras 300 000 Androidtelefoner varje dag. Lägg till det att det tunga analysföretaget Gartner ser ut att revidera sin prognos över mobilmarknaden för de närmaste åren.

I september presenterade Gartner en undersökning där Android nästan skulle vara i kapp Symbian på smarttelefoner 2014, med en marknadsandel på 29,6 procent mot 30,2 procent för Symbian. Sedan dess har Android fått ännu mer vind i seglen.

– Som det ser ut i dag är Android i kapp före 2014 om inte Nokia gör något. Hanteringen av Android följer definitivt planerna, säger Carolina Milanesi, globalt ansvarig för analyser inom mobilområdet på Gartner.

Hon är inte förvånad över att Nokia verkar vara handlingsförlamat. Det beror till stor del på att företaget har lagt ner energi på att byta ut ledningen. Nu måste den nya ledningen agera.

– Det måste hända något tidigt nästa år. Antingen att dagens mobiler blir populära eller så måste det komma nya.

Det finns en alternativ strategi för Nokia: att satsa på den kommande Linuxvarianten Meego som företaget utvecklar tillsammans med Intel. Meego kan ses som en direkt konkurrent till likaledes Linuxbaserade Android.

Det finns två problem med Meego. För det första är det inte riktigt klart än. Man kan inte räkna med att det kommer Meegotelefoner före mitten av 2011, vilket gör att Android får ett ännu större försprång. Det andra problemet är att Meego ser ut att vara enbart för de allra mest avancerade telefonerna.

– Android har en mycket större bredd, säger Carolina Milanesi.

Jonas Petersson, teknikchef på utvecklingsföretaget XMS Penvision, ser tekniska problem med Symbian.

– Nokia har tappat helt eftersom Symbian stått still. Touchfunktionerna fungerar dåligt eftersom man har lagt dem ovanpå en plattform som inte är anpassad för touch, säger han.

Jonas Petersson är positiv till Meego i sig, men tror att Nokia får svårt att etablera det nya operativsystemet.

– Nokia är absolut för sent ute med Meego. 2011 har tåget gått. Man skulle ha fått mer förtroende för satsningen om Nokia verkligen hade hajpat Meego, nu känns det bara som en andra plattform.

Att klockan klämtar för Symbian märks även bland de konkurrerande mobilleverantörerna. Sony Ericsson, som tidigare satsade på Symbian men nu kör stenhårt med Android, är ett exempel:

– Vi är mycket nöjda med vår satsning på Android och vi har haft stora framgångar i år, säger Erik Yström, kommunikationsansvarig i Norden på Sony Ericsson.

Fakta

Det Linuxbaserade operativsystemet Meego presenterades i februari som ett samarbetsprojekt som drivs av Intel och Nokia.

Meego är en sammanslagning av Intels Moblin och Nokias Maemo.

Version 1.1 kan användas i bland annat telefoner och minibärbara, men det finns ännu ingen telefon till försäljning som kör Meego.

Meego fungerar på processorarkitekturerna Atom från Intel och Arm V7 från Arm Holdings.