Enligt New York Times kommer Microsofts vd Steve Ballmer att presentera en lång rad pekplattor som bygger på Windows under CES-mässan i januari. Inledningsvis är det givetvis Windows 7 Starter som kommer att användas på dem, men Microsoft förväntas även visa en tidig version av Windows 8 som körs på dessa Ipadkopior. Mycket tyder på att nästa version av Windows kommer att finnas i ännu mer kompakta utföranden än den Starter Edition som finns i dag.

– Jag hade gärna sett en riktig tabletversion av Windows 8 för att möta trycket från bland annat Apple. Istället för att bygga om Windows Phone 7 för tablets hade jag hellre sett att Microsoft skapade fler versioner av Windows 8 med olika gränssnitt för olika hårdvara, säger Johan Henningsson, nätverksadministratör på Hörby kommuns it-avdelning.

En indikation på vad Microsoft är på gång med går att utläsa av de jobberbjudanden som finns på careers.microsoft.com. Här framgår det att nästa version av Windows ska fungera bättre på enklare burkar. Dessutom går det att utläsa att Microsoft vill ha utvecklare som ska bidra till en ny generation av gränssnittet, ibland refererat till som Windows.next.

Ytterligare ett område inom vilket man behöver förstärkning gäller säkerhet och här efterlyser man experter på biometrisk inloggning, smarta kort och inloggningsfunktioner kopplade till telefoner. Det gäller alltså förstärkning på ”Windows authentication platform: smartcards, biometrics, phone and new emerging form factors”.

Även på nätverkssidan satsar Microsoft på att höja säkerheten och utvecklargruppen i israeliska Haifa söker personal som kan bidra till utvecklingen. Enligt jobbannonserna utvecklar teamet en ”innovativ säkerhetsfunktion för nätverk i Windows 8”. I nästa Windows kan man även förvänta sig bättre funktioner för virtuella deskops, virtualized desktop infrastructure (vdi).

Stöd för vdi infördes redan i Windows Server 2008 R2 och i Windows 8 lovar Microsoft att satsa ytterligare på detta. Företagets Remote desktop virtualization team ska utveckla Remote desktop web access (rdwa), Remote desktop connection broker (rdcb), Remote app and desktop publishing (radc), Remote desktop virtualization (rdv) och Remote desktop publishing.

Sedan återstår att se hur mycket av allt det här som kommer i de första betaversionerna och fullt fungerande versioner av Windows 8 lär inte komma förrän i 2012, alltså tre år efter lanseringen av Windows 7.

På Microsofts svenska kontor är det ingen som vill uttala sig om nästa Windowsversion.

– Jo, jag har sett att det pågår en hel del spekulationer om nästa version av Windows i tidningar och på webben. Men i dagsläget talar vi på Microsoft inte om nästa version. Vi är helt fokuserade på Windows 7 och alla kunder som uppgraderar och köper nya pc med Windows 7, säger Thomas Floberg, affärsområdeschef för Windows.

Fakta

Microsoft har utlovat nya versioner av Windows vart tredje år. Eftersom den skarpa versionen av Windows 7 kom i oktober 2009 lär det dröja till hösten 2012 innan Windows 8 står klar. Men redan nästa år kan de första så kallade alfa-versionerna dyka upp för utvecklare. Den första versionen av Windows 7 kallades Milestone 1 och kom i januari 2008. Om samma utrullningsplaner används för Windows 8 kommer den i Milestone 1-version lagom till CES-mässan i januari.