ipad1. Pekplattor. Med Apples Ipad i spetsen har pekplattorna redan lagt beslag på konsumenternas intresse. Nu är det dags för företagsanvändarna att hänga på. Det finns gott om tillämpningar för vilka det är viktigare att läsa än att skriva och då är pekplattan ett utmärkt val. Kombinerat med en stark coolhetsfaktor innebär det jackpott på företagsmarknaden. Att hårdvaruleverantörerna insett det här lär borga för en stadig tillförsel av spännande pekplattor.

2. Mobil säkerhet.
Smarttelefoner och plattor av olika slag gör ett segertåg i it-världen. Det innebär ofelbart att skapare av skadlig kod också intresserar sig. 2011 lär bli ett år med storskaliga angrepp på mobila enheter. Säkerhetsföretagen måste anta utmaningen och skapa lösningar som fungerar.Bland utmaningarna märks lägre prestanda för mobila enheter än för traditionella klientdatorer. Här krävs nytänkande och det lär vi få se.

3. Mer förkonfigurerat.
Produkter som innefattar både förkonfigurerad mjukvara och hårdvara, som Oracles Exadata för datalager, är ett exempel på lösningar som gör det enklare för kunderna att komma i gång. Applikationer som levereras förkonfigurerade i virtuella maskiner för enkel installation på en server är ett annat exempel. Det gemensamma är att applikationerna blir mer nyckelfärdiga, vilket innebär att it-avdelningarna kan ägna sig åt mer kreativa och lönsamma arbetsuppgifter.

4. Html5.
Den kommande versionen av webbspråket blir den minsta gemensamma nämnaren för utveckling av applikationer. Nästa år kommer vi att få se mer avancerade applikationer som skapas med html5. De kommer att fungera på ett stort antal plattformar och enheter. Det blir enklare för mjukvaruleverantörer att täcka in en större del av marknaden och användarna kan köra sina applikationer på flera plattformar.

5. Företagsappar.
2011 blir året då appar för smarttelefoner och plattor knyter användarna närmare it-arkitekturen ute på företagen. Allt fler använder sina mobila enheter som de primära gränssnitten mot företagens tunga, traditionella applikationer. Det räcker inte med tidrapportering på mobilen, nu krävs även avancerat beslutsstöd, tunga kalkyler och snabba offerter. Här finns möjligheter för så väl leverantörer av basapplikationer och drivna konsultföretag som för företagsinterna utvecklare.

4g-dongel
6. 4g.
Nästa generation mobilteknik innebär inte bara att det går snabbare att surfa och ladda ner filer. Den stora vinsten på sikt blir att skapa en helt mobilbaserad it-infrastruktur. Om servrarna finns i molnet kan man lika gärna skippa nätverkskablarna och koppla upp sig trådlöst. En vettig prissättning för 4g-tjänster gör det scenariot till verklighet.

7. Smarttelefoner.
Tro inte att utvecklingen av mobiltelefoner har kommit till vägs ände. Nästa år väntar fler och snabbare processorer, nya typer av skärmar, snabbare överföring, nya versioner av operativsystem, bättre utvecklingsverktyg och appar, samt förhoppningsvis lägre priser. Smartrevolutionen har bara börjat. En stark konkurrens mellan leverantörer av mobilplattformar borgar för nya landvinningar.

8. Skrivbordsvirtualisering.
I den fortsatta jakten på effektivitet genom centralisering är gemene mans och kvinnas skrivbord nästa stora mål. Genom att virtualisera klienter blir det enklare att installera, konfigurera och administrera de personliga arbetsverktygen. Här finns stora pengar att spara, inte minst genom att kombinera skrivbords- och servervirtualisering.

9. Beslutsstöd.
Vi har samlat på oss data i flera decennier, nu börjar det på allvar bli dags att dra nytta av all information och verktyget för att lyckas är beslutsstöd. Vi går i från stora alltäckande plattformar till enkla smarta verktyg som ger snabba resultat. Fler får tillgång till analyserna.

10. NoSQL.
Allt fler inser att en enda databasmodell, i form av relationsdatabasen, inte täcker alla behov. I webbmiljöer med extremt många användare, enorma datamängder och enkel struktur krävs andra lösningar. Det finns fler specialfall. Det gemensamma för dem är att databaserna som bryter mot den hittills dominerande relationsparadigmen går under samlingsbenämningen NoSQL.

Fakta

  1. Billigare molntjänster. Nja, inte riktigt.
  2. Kommersiellt 4g. Javisst, det kom.
  3. Virtualisering. Absolut.
  4. Android. Hetast av de heta.
  5. Rörlig bild över nätverket. Ingen större skillnad.
  6. E-post i mobilen. Lite mer, kanske.
  7. Flashlagring. Inget jättegenombrott.
  8. Agil utveckling. Starkare för var dag.
  9. Säkerhet som molntjänst. Tuffar på.
  10. Konsolidering av datahallar. Viktigare hela tiden.