Miljontals användare på Skype hade problem att ansluta sig till tjänsten under onsdagen. Problemet, som pågick i flera timmar, berodde enligt Skype på problem med företagets interna nätverk som hanterar så kallad peer-to-peer-trafik.

Enligt ett blogginlägg på Skypes webbsida använder företaget sig av vad man kallar supernodes för att knyta samman tjänstens användare. Dessa supernodes togs ur drift under onsdagen, något som resulterade i att vissa versioner av Skype slutade att fungera.

– Våra tekniker håller på att sätta upp nya knytpunkter i vårt interna nätverk, så kallade mega-supernodes, så snabbt de kan. Det betyder att tjänsten gradvis kommer att återgå till normal drift, skriver Skype i ett blogginlägg.

Enligt Skype drabbades aldrig företagets betaltjänster såsom Skype Connect och Skype Manager av problemen utan fungerade som normalt under onsdagen.

Under november nådde Skype ett nytt rekord med över 25 miljoner samtidiga användare. Sist företaget drabbades av stora driftsproblem var 2007 då tjänsten låg nere i nästan 24 timmar.

Tidigt på torsdagsmorgonen svensk tid meddelade Skype att problemen är åtgärdade och tjänsten kommer att återgå till full drift under de närmaste timmarna.

IDG News