Det som händer i Las Vegas, stannar i Las Vegas. Det må vara sant om många saker - men inte om teknikmässan Consumer Electronics Show, mer känd under namnet CES.

En av de absolut hetaste trenderna man kan förvänta sig här är en explosion av pekplattor. Sedan startskottet i april 2010 då Apples Ipad lanserades har företagen kämpat om att själva få till det.

– Det står klart att Ipad grundade pekplattekategorin och jag tror att det som produkten har gjort är att visa att det fungerar väl med konsumenter, säger Steve Koenig, ansvarig för industrianalys vid Consumer Electronics Association, CEA, som arrangerar mässan.

Lenovo har meddelat att de ska lansera två pekplattor under mässan. Motorola ska möjligen lansera en pekplatta med Android 2.4, känd under namnet Honeycomb. Android 2.4 är den första versionen av Android som är utvecklad specifikt för pekplattor. Enligt rykten har pekplattan en 5-megapixelkamera, baseras på en 3d-processor med dubbla kärnor och finns med tre nätval: antingen cdma, umts eller lte.

Verizon uppges presentera sin första 4g-telefon med stöd för lte, HTC Thunderbolt, under CES.

En riktig högoddsare är ryktet om att Verizon ska presentera en lte-Iphone 4. Apple deltar dock inte som utställare eftersom företaget presenterar sina produkter på egna mässor.

Vissa saker stannar dock i Las Vegas och det är långt från alla lanseringar som lyckas. Windows Media Center, som lanserades för några år sedan, blev långt från den succé som Microsoft hade hoppats på.

Microsoft har legat efter även i de senaste månadernas pekplatterace, men nu kan det vara dags att ge sig in i matchen. Microsofts vd Steve Ballmers keynote på onsdagskvällen kan bjuda på nyheten om ett kommande Microsoftutvecklat operativsystem för pekplattor.

Consumer Electronics Show, CES, inleds onsdag kväll, amerikansk tid, med Steve Ballmers keynote. På torsdag morgon öppnar de 2 500 utställarna sina dörrar för besökare. CES förväntas få runt 120 000 besökare, vilket är något färre än förra året.

IDG News