Enligt de senaste siffrorna från analysföretaget Nielsen så står Iphone för 28,6 procent av smartphonemarknaden i USA. Blackberry hamnar på en andraplats med 26,1 procent av marknaden och Android tar tredjeplatsen med 25,8 procent av marknaden för smartphones.

Apples marknadsandelar har varit ganska stabila och legat mellan 27 till 28 procent under de senaste sex månaderna, enligt Nielsen. Konkurrenterna Blackberry och Android har däremot gått i motsatt riktning.

Så sent som i juni förra året hade Blackberry nästan en tredjedel av den amerikanska marknaden för smartphones. Android hade då endast 15 procent av marknaden för smartphones i USA.

Blackberry tappar snabbt marknadsandelar medan Android växer så det knakar. Enligt Nielsen uppger 40,8 procent av de amerikanska konsumenterna som köpte en smartphone under de sista sex månaderna förra året att det blev en Androidtelefon. 26,9 procent av kunderna uppgav att de köpte en Iphone medan endast 19,2 procent uppgav att de köpte en Blackberry.

Nielsen förutspår en stark tillväxt bland smartphones i år. I november förra året motsvarade smartphones 31 procent av alla mobiltelefoner som användes i USA.

Sedan januari förra året har Android fördubblat sina marknadsandelar och under det tredje kvartalet förra året stod Android för 44 procent av alla sålda smartphones på den amerikanska marknaden.

IDG News