Intel bygger in ett hårdvarubaserat skydd mot att kopiera strömmande film i sin nya Core-processor, som väntas lanseras idag.

Säkerhetslösningen kallas Insider och innehåller funktioner som kan användas av filmtjänster för att låsa upp tillgång till filmer i hd-kvalitet.

Med Insider kommer användaren enligt Intel kunna ta del av mer strömmande innehåll i 1080p-upplösning, det vill säga samma upplösning som bluray-skivor erbjuder. Filmer med den höga upplösningen hör inte till vanligheterna på nätet i dag, eftersom filmbolagen är rädda för piratkopiering.

Det löser nu Intel med ett särskilt säkerhetslager, något som företag hoppas ska uppmuntra filmbolagen att släppa mer högupplöst material online. Det säger Intels marknadschef för konsumentprodukter, Karen Regis, till IDG News.

Till lanseringen har Intel slutit avtal med Warner Bros, som ska erbjuda 300 högupplösta filmer från sin egen filmtjänst WB Shop och från teknikkedjan Best Buys tjänst Cinema Now. Filmerna kan bara spelas upp på en dator med den nya generationen Core-processorer, enligt Karen Regis.

Funktionen ska så småningom byggas in även in Intels andra processorer på konsumentmarknaden. Intel håller samtidigt på att sluta avtal med fler filmbolag och ytterligare lanseringar är att vänta de närmaste månaderna.

Förutom Insider innehåller de nya processorerna en rad nya funktioner för snabbare uppspelning och kodning av video. Fyrkärniga Core-processorer börjar säljas nu i januari, medan tvåkärniga kommer ut på marknaden i februari.