Toshiba, Lenovo, Asus, Dell, Motorola och Motion Computing är några av företagen som presenterar nya pekplattor på mässan CES som drar i gång med Microsoftchefen Steve Ballmers inledningsanförande i kväll.

Ska man tro analysföretaget Forrester Research finns det utrymme för många leverantörer att kapa åt sig marknadsandelar. Bara på den amerikanska marknaden tror Forrester att försäljningen kommer att mer än fördubblas från 10,3 miljoner exemplar 2010 till 24,1 miljoner exemplar i år. 2015 är prognosen 44 miljoner exemplar.

Alla som ger sig in på marknaden får lov att konkurrera med stilbildaren Apple som skapat en marknad för pekplattor med Ipad. Eftersom Apple är känt för att ta bra betalt för företagets produkter är det förvånande att konkurrenterna inte satsar hårdare på att pressa priserna.

I USA kostar den billigaste Ipadmodellen 500 dollar. De priser som anges för konkurrenternas nya modeller rör sig från 400 till 1 000 dollar, med tonvikt på dyrare modeller. Den som vill komma billigt undan får titta på enklare modeller som Archos 5-tums pekplatta med Android för 245 dollar.

Lenovo Lepad
Dubbelnatur. Lenovos Lepad är en Androidplatta som även kan köra Windows 7, om den kompletteras till att bli en bärbar dator.

Det företag som satsar hårdast är Asustek som visar tre Androidplattor och en baserad på Windows 7. En av Androidmodellerna, tiotummaren Eee Pad Transformer, kan kompletteras med tangentbord, vilket gör den till en bärbar dator. Transformer ska släppas i april med ett pris som börjar på 399 dollar. Eee Pad Memo är en 7-tumsmodell med Android som ska släppas i juni med ett pris som börjar på 499 dollar.

Asus Transformer
Kan byggas ut. Asus Eee Pad Transformer är en Androidplatta som kan kompletteras med tangentbord.

Android verkar ha tagit kommandot och det är version 3 som gäller för många nya plattor. Men värt att notera är att förutom Asustek så visar även Dell och Motion Computing Windows 7-modeller. Lenovo täcker alla baser med Lepad som är Androidbaserad, men kan kopplas ihop med en annan enhet för att bli en Windows 7-baserad minibärbar.