– Copyswede har sagt att de vill ha en interrimsersättning som är fyra gånger så hög jämfört med vad de fick från SVT för att distribuera Play via digital tv-box. Det tycker vi är orimligt, säger Stefan Trampus, bredbandschef på Teliasonera.

Teliassoneras tv-kunder har ändå sedan 2008 kunnat använda den populära webbtjänsten SVT Play utan dator. Istället når de tjänsten direkt via Teliasoneras digital-tv-box som är kopplad till bredbandsjacket. Tjänsten är populär bland Teliasoneras tv-abonnenter och används i dagsläget av cirka 35 000 kunder veckan, enligt Stefan Trampus.

Men nu vid årsskiftet sade SVT upp avtalet med Teliasonera och ett antal andra bredbandsoperatörer. För att kunna fortsätta tillhanda SVT Play via sina tv-boxar blev Teliasonera hänvisade att själva träffa ett avtal med upphovsrättsorganisationen Copyswede. Organisationen tar in rättighetsavgifter för tv-program för upphovsmännens räkning.

Men som CS systersajt IT24 berättade tidigare i veckan har parterna inte kunnat komma överens. Något gillitigt avtal finns inte i dagsläget. Om ingen uppgörelse nås kommer SVT Play-tjänsten redan i slutet av månaden försvinna helt för Teliasoneras kunder.
Enligt Stefan Trampus har Teliasonera erbjudit Copyswede att betala samma rättighetsavgift som SVT hittills betalat för distribuera SVT Play via tv-boxar medan man förhandlar sig fram en permanent lösning.

– Det är för att undvika att kunderna hamnar i kläm. Skulle förhandlingarna leda fram till en högre avgift än dagens så har vi också sagt att vi är beredda att betala Copyswede retroaktivt för detta, säger Stefan Trampus.

Men Copyswede vill istället ha en avgift som är fyra gånger så hög som den SVT betalat. Organisationen hänvisar bland annat till att avgiften då hamnar på samma nivå som danska operatörer betalar för motsvarande tjänst.

– Det är inte rimligt att en avgift fyrdubblas på det här sättet från en dag till en annan, säger Stefan Trampus.

I reda pengar har Copyswede tidigare sagt att deras avgiftskrav mot operatörerna motsvarar en krona per kund och månad. För Teliasonerna som har runt 400 000 tv-kunder skulle det handla en kostnad runt fem miljoner kronor årligen för att distribuera SVT Play via sina TV-boxar.

Stefan Trampus understryker att Teliasonera inte tjänat några pengar på att distribuera SVTs Play-tjänst via sina tv-boxar. Han ifrågasätter hela principen att bolaget som distributör av SVTs Play-tjänst ska betala rättighetskostnaderna till de som gjort tv-programmen.

– Vi tycker självklart att rättighetsinnehavarna ska ha betalt. Det är inget snack om den saken. Men som det fungerat hittills i den här branschen har det varit programbolagen som säkrat rättigheterna, Men här har SVT valt att gå ifrån den modellen.

SVT har mycket större kompetens och erfarenhet att sköta rättighetsfrågorna än Teliasonera som bara fungerar som distributör i den här kedjan, anser Stefan Trampus.

– Man kan fråga sig vad det är för skillnad för ett programbolag att säkra rättigheterna för SVT Play i mobilen jämfört i tv-boxar. Då borde man väl i så fall också argumentera för att mobiloperatörerna tjänar pengar på att distribuera playern via sina nät. Så hela resonemanget är lite märkligt, säger han.