Utbyggnaden av 4g-näten är i full gång och de mobila bredbandsleverantörerna slår på stora trumman när det gäller hastigheter. Enligt Telia och Tele2 ger 4g-näten surfhastigheter på ”upp till 80 megabit per sekund”.

Men i praktiken är det få som får tillgång till den hastigheten ens inom täckningsområdet. Endast sex procent av dem som surfade mobilt med 4g-modem i december–januari nådde hastigheter över 70 Mbit/s, enligt mätningar från Bredbandskollen, som drivs av Stiftelsen för Internetinfrastruktur.

– Det är lite som att sälja en snabb bil som man sedan inte kan köra någonstans, säger Rickard Dahlstrand, projektledare på Bredbandskollen.

Han tycker att operatörerna tydligare borde tala om på vilka platser det är möjligt att använda 4g. Nu är det mycket upp till användaren att testa om det finns 4g-täckning där han eller hon tänker använda sitt mobila bredband.

Dessutom måste användaren ta med i beräkningen att det blir stora försämringar för den som surfar inomhus. Det räcker inte heller att kontrollera om nätet finns i exempelvis Stockholm eller Göteborg.

– Stockholm är ju inte bara Hötorget och Göteborg är inte bara Avenyn. Om man går utanför tullarna i Stockholm så är det inte speciellt mycket 4g-täckning, säger Rickard Dahlstrand.

Först i det finstilta går att läsa att normalhastigheten ligger mellan 20 och 40 Mbit/s. Enligt Bredbandskollens mätningar ligger den verkliga siffran i den nedre delen av spannet.

Telias kunder som surfade med 4g-modem kom i december 2010 upp i medelhastigheten 24 Mbit/s.

Telenors kunder kom upp i 22 Mbit/s och Tele2s i 19 Mbit/s, enligt Bredbandskollen. Rickard Dahlstrand påpekar dock att i de mätningarna kan det även ingå användare som inte har 4g-täckning och därmed surfar på 3g-nätet men med ett 4g-modem.

Charlotte Züger är Telias kommunkationschef för mobila tjänster. Hon säger att snitthastigheten i 4g-nätet ligger mellan 20 och 40 Mbit/s och att Telia i sin marknadsföring framhåller att 4g är tio gånger snabbare än 3g, i stället för att skylta med 80 Mbit/s. Hastigheten är inte heller det viktigaste, enligt Charlotte Züger.

– Poängen är inte topphastigheterna utan de snabba responsstiderna. Det möjliggör att man kan använda realtidstjänster som kräver att nätet svarar väldigt snabbt, säger hon.

Hon instämmer i att även om Telia säljer 4g-abonnemang i exempelvis Stockholm är det inte säkert att det går att nå maxhastighet överallt.

– Vi har ibland kommit upp i topphastigheterna, men det varierar efter utrustning samt den täckning och kapacitet som finns där kunden befinner sig för stunden.

Fakta

Rickard Dahlstrand råder den som ska köpa ett 4g-abonnemang att kontakta operatörerna för att få veta var det finns täckning. Många har täckningskartor på webben. Även Bredbandskollen.se har täckningskartor. Om det trots allt inte fungerar råder han användaren att utnyttja ångerveckorna och lämna tillbaka det.

Telia var först med att erbjuda surfning i 4g-nätet och har i dag 4g-tillgång på 28 platser i Sverige.

Även Tele2 och Telenor säljer 4g-abonnemang.

Den teoretiska maxhastigheten i 4g-näten ligger på 150 Mbit/s. Modemen begränsar hastigheten till 100 Mbit/s, en siffra som operatörerna också använde i marknadsföringen till en början.

Numera uppger de flesta operatörer 80 Mbit/s som maxhastighet.