New York Times publicerade i går en artikel som avslöjar att Stuxnetmasken var skapad tillsammans av Israel och USA. New York Times citerar hemliga källor som uppgett till tidningen att masken först testats på Israels eget kärnkraftverk i Dimona.

Stuxnetmasken gjorde stora rubriker förra året då den verkade vara specialutvecklad för att angripa de datorer som används på Irans kärnkraftverk. Masken upptäcktes i juni förra året men ska enligt vissa säkerhetsföretag ha börjat spridas så tidigt som mitten av 2009.

Enligt analyser som genomförts av säkerhetsföretaget Symantec så har Stuxnet tagits fram för att specifikt angripa Siemens Scada-datorer, de datorsystem som används av Iran för att kontrollera landets kärnkraftverk.

Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, erkände i november förra året att en begränsat antal datorer vid kärnkraftverket hade drabbats av Stuxnetmasken. Han anklagade då Israel för att ligga bakom cyberattacken.

Enligt New York Times artikel ska Siemens även ha arbetat tillsammans med det amerikanska forskningslaboratoriet, Idaho National Laboratory, för att lokalisera säkerhetsbrister i företagets Scada-datorer.

Enligt säkerhetsforskaren Ralph Langner på Langner Communications så var Stuxnet endast början på en ny typ av krigsföring som använder datorer istället för bomber.

– Cyberkriget mot Iran har endast börjat, säger Ralph Langner.

IDG News