Det är de hårda licensvillkoren för H.264 som gör att Google dömer ut standarden på sikt.

Googles drag är ett led i en öppen konflikt med Apple och Microsoft. Apple och Microsoft stöder H.264 i sina respektive webbläsare Internet Explorer 9 och Safari, medan Mozilla, Opera, Adobe och Google ställer sig bakom WebM. Följden kan bli ett långdraget krig.
– Vi medger att H.264 har ett bredare stöd från utgivare, utvecklare och hårdvaruföretag, även om stödet för WebM växer snabbt, säger Googles produktchef Mike Jazayeri på Googles Chromium-blogg.

Han anser dock de höga licensavgifterna hämmar innovationen vilket kommer att leda till ett ras för H.264 . Även om H.264 har bredare stöd, är förutsättningarna för dåliga att få till stånd tydliga licensavtal, och därmed att få marknaden att växa, anser han.

– För att använda och distribuera H.264, måste webbläsar-, operativsystem, hårdvarutillverkare samt utgivare som tar betalt för innehåll betala höga avgifter, utan att de får några garantier för att avgifterna inte stiger i framtiden. För företag som Google är licensavgifterna kanske inte avgörande, men för nästa framgångsrika videoentreprenör och företag på tillväxtmarknader, så leder avgifterna till en begränsad innovation, uppger han.

Även om Google nu tar bort stödet för H.264 från Chrome, säger Jazayeri att få slutanvändare märker någon skillnad. Google tar bara bort stödet från själva webbläsaren, inte från tilläggsmoduler som använder formatet, exempelvis Flash och Silverlight.

Fakta

Licensavtalet för videoformatet H.264 finns tillgängligt på exempelvis MPEG LA:s hemsida, som administrerar patentlicensingprogram. Enligt sajten ägs patenten bakom av Apple, Cisco, HP, LG, Microsoft, Polycom, Sony, Toshiba och ett antal andra företag.