Larry Page är tillsammans med Sergey Brin en av de två datavetare som skapade förutsättningen för Googles framgångar. På Stanford University, dit Larry Page kom från Michigan State University för att doktorera, utvecklade de två ett nytt sätt att avgöra vilka sökresultat som är mest relevanta.

När bolaget Google bildades 1998 blev Larry Page företagets första vd. Först 2001 rekryterades Eric Schmidt som vd och styrelseordförande. Grundarna, båda matematiker och datavetare snarare än affärsmän, blev chefer för ett område var: produkter och teknik.

När Larry Page presenteras lyfter Google ofta fram både hans tekniska bakgrund och vissa nördiga egenskaper. Till exempel ska han under sin tid ha byggt en bläckstråleskrivare av Legobitar.

Vid sidan av sådana kuriosa har de båda grundarna hela tiden haft en stark ställning inom företaget. På kontoren talar anställda gärna om tillfällen då de suttit i videokonferens med någon av dem. Eric Schmidt må ha varit vd med det yttersta ansvaret, men Larry Page och Sergey Brin har aldrig upphört att vara galjonsfigurerna.

Företaget som Larry Page ledde fram till 2001 har inte mycket gemensamt med den bjässe Google är i dag. Allt började som ett slags källarverksamhet med en enstaka server som drev söksidan.

2001, när Eric Schmidt tog över och inledde den makalösa resan mot en omsättning på nära 30 miljarder dollar, hade Google bara 200 anställda.

I dag arbetar 24 000 personer för Google på kontor spridda över hela världen.