Den tyske patentaktivisten Florian Müller startade en intensiv debatt efter att ha anklagat Google för att ha använt programkod från Oracles Javaimplementation utan tillåtelse. Rena påhitt, menade kritikerna. I en exklusiv intervju med CS under eftermiddagen lägger han ut texten om sina efterforskningar i programkoden till Android.

– Om man följer anvisningar från Androids skapare Andy Rubin för att ladda ner Android så följer filer med kod som kopierats från Oracle med, säger Florian Müller.

Men finns det några företag som har använt den omdiskuterade koden?
– Den finns med i Androidimplementationer från Motorola, LG och Samsung.

Vad det handlar om är att kod som släppts under licensen gpl finns med i Javaimplementationen på Android, men då under licensen Apache vilket inte är tillåtet enligt gpl. Vad betyder det här för den rättsliga tvisten mellan Oracle och Google? Enligt Florian Müller handlar hans uppgifter om varumärkeskonflikten, men han hävdar att de även kan stärka Oracle i konflikten om patent för Java.

– Det kan påverka folks åsikter, säger han.

Menar du medlemmar i juryn i den kommande rättegången mellan Oracle och Google när du säger folk?
– Det kan vara domare, jurymedlemmar eller vem som helst. Om jag var anklagad i en patenträttegång skulle jag vilja visa upp ett fläckfritt yttre.

Varför hjälper du som är motståndare till mjukvarupatent Oracle att hitta intrång i deras rättigheter?
– Oracle spenderar säkert miljonbelopp på att leta efter intrång, så vad jag gör påverkar inte. Jag vill hjälpa folk som är nyfikna att tolka juridiska och strategiska aspekter av det här. Jag vill ta reda på sanningen.