Samsung och Nokia har i flera år haft telefoner som stöder närfältskommunikation, nfc, men de har främst använts för att testa tekniken. Först i år inleds satsningar i större skala. I första hand triggas det av att Google byggt in stöd för nfc i senaste versionen av Android, men även av att Apple tycks vara på banan med nfc-stöd för Iphone och Ipad.

Samsung lanserade den första nfc-telefonen, SGH-X700N, redan 2005 och närmast på tur är Androidmodellen Nexus S (i9023).

Johan Larsson, nordisk produktchef för Samsungs mobiler, tror mycket på tekniken som han anser kan innebära att man använder mobilen för att betala bussbiljetter, checka in på flyget och få rabattkuponger från matbutiken – men även för att öppna och låsa dörrar.

– Nfc är på stark frammarsch och kommer att förenkla vardagen för de flesta, säger Johan Larsson.

Enligt konsultbolaget Envisioneering Group har även Apple kommit långt i utvecklingen av stöd för nfc. Till nyhetsbyrån Bloomberg säger konsultchefen Richard Doherty att redan nästa generation av Iphone och Ipad ska stöda tekniken och att Apple håller på att utvärdera den ihop med den amerikanska operatören AT&T.

Det innebär att Apple gör det möjligt för kunderna att lägga in kreditkortsnummer i telefoner och pekplattor samt givetvis koppla betalningstjänsterna till Itunes. Det skulle kunna betyda att Apple utvecklar tjänster som konkurrerar med Paypal, Ebay, Visa och Mastercard, som alla tar betalt för att hantera Apples betalningstjänster.

– Jodå, nog skulle Apples stöd för nfc sätta fart på marknaden, men det återstår en del problem med var certifikaten ska ligga och infrastrukturen för säkra betalningar, säger Gartners analytiker Leif-Olof Wallin.

Han pekar på att många länder precis har rullat ut en ny infrastruktur för säkra betalningar som möter de så kallade pci-kraven och att dessa normalt inte stöder nfc.

– Det skulle bli tufft att gå till miljoner handlare och begära att de återigen ska uppgradera sina kortläsare, säger Leif-Olof Wallin.

Enligt Gartner blir 2013 året då betalning med nfc-telefoner tar fart. Fram till dess tror analysföretaget dessutom att nfc får stor betydelse när det gäller exempelvis kund- och bonuskort, e-biljetter inom transportsektorn samt som alternativ till nycklar.

Under hösten genomförde låsföretaget Assa Abloy ett test där hotellgäster fick checka in och ut via sina mobiltelefoner och runt om i Sverige pågår en rad projekt där personal inom hemvården ersätter nyckelknippan med en nfc-telefon.

Fakta

Närfältskommunikation (near field communication), nfc, använder inte mobilnätet. En särskild krets med sändare och mottagare och en särskild antenn måste byggas in. Man kan alltså bara använda nfc på mobiltelefoner som har tekniken inbyggd.

Nokia hör till pionjärerna med telefoner som Nokia 6212 Classic. Den senaste modellen som har nfc-kretsar är C7, men den kräver en programuppdatering för att aktiveras.

I år ska ännu flera av Nokias telefoner få stöd för tekniken. Då kan även Apple, Sony Ericsson och HTC ha sina första nfc-modeller ute.

Nfc stöds i Android 2.3 ”Gingerbread” som används i Samsungs Nexus S samt en lågprismodell från LG. Även RIM satsar på nfc med tre modeller på gång under året.

Räkna med många nyheter för mobiler med nfc under Mobile World Congress den 14–17 februari i Barcelona.