Den svenska webbsuccén Stardoll har på fem år nått upp till en försäljning på nästan 200 miljoner kronor. Men som CS tidigare berättat, 19/11 -10, pressas företaget hårt av kravet att betala dubbel moms. Som det ser ut nu betalar företaget omkring en miljon kronor löpande i månaden i extra momsutbetalningar.

– Det klarar vi inte längre. Hittills har vi betalat in runt 20 miljoner kronor för de tre senaste åren, säger Mattias Miksche, Stardolls vd.

Nu börjar Stardoll också misströsta om att lyckas hitta en lösning inom rimlig tid.

Sedan sju månader tillbaka ligger en ansökan om momsdispens hos regeringen, det vill säga om att slippa betala moms i Sverige de gånger då den redan betalats i ett annat EU-land. Alltihop beror på att svenska Skatteverket tolkar reglerna helt annorlunda än andra EU-länder. Därmed får företag som Stardoll, som säljer internettjänster som betalas via sms eller fast telefon, betala moms i båda länderna och åker på en dubbel kostnad.

– Vi betalar gärna moms, men bara en gång, säger Mattias Miksche.

Nu i veckan fick han för första gången träffa statssekreterare Hans Lindberg på finansdepartementet som handlägger ärendet.

– Det var ett bra möte. Han var intresserad av att höra vad vi hade att säga och det lät som han tog det till sig. Det verkade som om regeringen hade förståelse för att vi inte kan vänta månader och år på besked, säger Mattias Miksche.

– De lovade att se vad de kan göra och ge oss besked om tre veckor.

Mattias Miksche har inte stora förhoppningar om att få igenom dispensen.

– Vi har förstått från experter att våra chanser att få en sådan här dispens är mer eller mindre obefintliga. Så vi planerar för flytt nu.

Han trycker på att det inte handlar om någon papperskonstruktion.

– Nej, det tror jag inte att Skatteverket accepterar. Vi måste göra en ordentlig flytt.

Runt 110 personer jobbar hos Stardoll i Sverige och en stor del av dem kan beröras av flytten.

– Ja, det handlar ju om att förändra vår bolagsstruktur och det betyder att 30 arbetsplatser, kanske mer, i så fall flyttar ut.

Alternativen som företaget ser över är Los Angeles och London där det finns säljkontor i dag.

– Vi har pratat med skatteutskottets ordförande Henrik von Sydow också. Han beklagade att det blivit så här och pratade om att företag som vårt är viktiga för Sverige. Men så kom det ett men. Det går inte att köra över Skatteverket utan allt måste gå den långa legala vägen. Då tar det fler år – så länge kan vi inte betala dubbel moms.

Fakta

Momsfällan drabbar också andra företag med nya betalningsmodeller. I höstas kom en dom från Förvaltningsdomstolen i Umeå som slog fast att Skatteverket har rätt att ta ut moms av företaget Resolution Interactive som gör spel till Iphone och mp3-spelare. Detta trots att Apple tagit på sig att betala och redovisa momsen till kunder inom EU.

Domen är överklagad, men om den står sig kan den innebära ett skuldberg av retroaktiv moms även för andra svenska apputvecklare.

Stardoll har funnits i fem år och i år räknar företaget på en försäljning på upp emot 200 miljoner kronor. Det mesta av intäkterna kommer från användarna och bara en mindre del från annonser.

Sajten är ett modespel där medlemmarna kan skapa egna virtuella klippdockor och välja kläder till dem. Man kan också stajla dockor som ser ut som kändisar. Totalt har sajten 90 miljoner medlemmar, ungefär 15 miljoner är inne på sajten varje månad.