Google operativsystem Android har haft fenomenala tillväxtsiffror under förra året där det ökat med hela 615 procent. Under fjärde kvartalet 2009 hade Android en marknadsandel på måttliga 8,7 procent att jämföra med Nokias 44,4 procent.

Sedan dess har Nokia haft svårigheter att få fram tillräckligt bra telefoner i det heta gementet som brukar kallas smartphones och backade under förra året till 30,6 procent. Samtidigt drog snart sagt alla telefontillverkare igång sina satsningar på Android som nu ligger i topp med en marknadsandel på 32,9 procent.

Enligt analysföretaget Canalys uträkningar har Apples Iphone stått och stampat kring 16 procent under 2010 men eftersom kanadensiska RIM minskat från 20 till 14,4 procent hamnar Apple ändå på en hedrande tredjeplats.

Ännu är det för tidigt att säga hur läget är för Windows Phone 7 som först kom under fjärde kvartalet i fjol men Canalys mätningar visar att Microsoft för ett år sedan hade en marknadsandel på 7,2 procent men nu bara når upp till 3,1 procent.