Söker man på författaren Frederic P. Miller hos till exempel internetbokhandeln Adlibris får man fler än 500 bokträffar. Fler kan man inte få när man söker där. Ingen av böckerna i träfflistan är utgivna före år 2010.
Det är Rasmus Fleischer, som driver bloggen Copyriot, som nyligen har upptäckt de minst sagt hyperproduktiva författarna. Så klart har inte Frederic P. Miller skrivit fler än 500 böcker på ett år. Det handlar i själva verket om en robot som med hjälp av sökord kopierar artiklar från Wikipedia och klistrar ihop till en bok. Till slut hamnar den ihopklistrade boken i internetbokhandeln via förlag som bara verkar ge ut liknande böcker.
För internetbokhandeln är det ett nytt fenomen. När CS ringer upp Pär Svärdson, vd på Adlibris, har han bara känt till robotförfattarna i någon månad, men han vet ungefär hur omfattande det är.
– Det handlar om hundratusentals böcker bara senaste månaderna, säger han.
Till en början tyckte han det var rimligt att filtrera bort de robotskrivna böckerna, men han tänkte om när kunder började kontakta Adlibris och undrade varför vissa böcker de ville köpa hade försvunnit.
– Vi är väldigt delade om det här. Man kan ju tycka att det vore bäst att filtrera bort dessa böcker, men vissa av dom vill människor verkligen ha.
Eftersom böckerna i huvudsak är kopierade från just Wikipedia, där innehållet fritt att kopiera, ser han heller inga upphovsrättsliga problem med robotböckerna.
– Ska man börja ta bort böcker för att innehållet är kopierat från gratis källor skulle man också få ta bort lagboken ur sortimentet, och det tycker nog ingen är rimligt, säger Pär Svärdson.
Men finns det inte en risk att kunder som köper såna här böcker känner sig lurade?
– Jo, det är klart, men samtidigt finns det böcker som människor verkligen vill ha. Det bästa vi kan göra just nu är att informera om att böckerna är kopierade från internet, säger Pär Svärdson.
Frederic P. Miller är en robot som med hjälp av inmatade sökord kan hitta och kopiera artiklar från till exempel Wikipedia och klistra ihop dom till en säljbar bok.
Ett annat exempel på en liknande robot är Lambert M. Surhone.
Du känner igen en robotförfattare genom att se hur många böcker författaren har skrivit på hur lång tid. En mänsklig författare skriver normalt en eller två böcker per år.