När it-cheferna får lista sina viktigaste strategiska investeringar under 2011 hamnar molntjänster i topp. Nästan hälften av dem planerar att öka sina investeringar på området under året jämfört med 2010 och 43 procent kommer att satsa på interna moln, enligt Gartner.

Men enligt Derek Kay, chef över molntjänster på konsultföretaget Deloitte är det som kallas privat moln av leverantörerna inget annat än vanlig, traditionell it-hantering.

– Många privata moln fungerar så att när kapacitetesbehovet går upp så betalar du mer, vilket är vettigt. Men problemet är att när behovet går ner så betalar du samma summa, säger han.

Problemet uppstår just i samband med att användaren fått ett ökat behov. Leverantören anser då att användaren ska fortsätta betala för den högre kapaciteten även efter att behovet gått ner, enligt Derek Kay.

Han ser en förklaring i att det finns olika definitioner av vad molntjänster egentligen är. Många gånger handlar det om att leverantörer tillhandahåller paketlösningar med privata molnlösningar som kan vara i form av mjukvara, hårdvara och metoder för införandet.

– Min definition är att kunden betalar för det den använder, säger Derek Kay och råder kunderna att inte blint gå på leverantörernas marknadsföring. Istället borde användare och leverantör ha en diskussion om molnet och vad det egentligen står för.

– Molnet är inte alltid rätt, det rätta kanske är att fortsätta på samma sätt som du gör nu. Leverantörerna säger att det alltid blir billigare med molntjänster, men det stämmer inte.

Även Eric Stah, produktmarknadschef på Salesfoce, menar att det privata molnet bara är en myt.

– Vi har ett internt test. Om du köper hårdvara, gör uppgraderingar och funderar på hur du ska skala upp kapacitetet, då är det ingen molntjänst, säger han, och tillägger:

– Vi tycker att hela poängen med molnet är att man ska slippa hantera alla de sakerna.

En sådan lösning blir inte ekonomisk, miljövänligt eller effektiv, enligt Eric Stahl.

– Vi rekommenderar att man ska vara medveten om det falska molnet, säger han.