Under användarkonferensen Lotusphere i Florida i veckan handlade mycket om mobila kopplingar. IBM lyfter gärna fram hur bra de fungerar med Nokias telefoner, inte minst med E7-modellen som dyker upp i handeln om ett par veckor.

IBM har samarbetat med Nokia sedan 2008 då den första Lotus Notes Traveler kom i en version för Symbian.

Nytt för i år är att Traveler får en närmare koppling till Lotus Domino Server. Det innebär att användarna direkt från mobilen får tillgång till i stort sett allting, betydligt mer än ”bara” e-post, kalender och adressbok. Via vpn-koppling och Lotus Mobile Connect får man dessutom allt överfört i krypterad form.

Sådant blir givetvis lättare att hantera på telefoner med större skärmar, exempelvis Nokias E7 som har 4-tumsskärm.

Ännu smidigare blir det på pekplattor och under Lotusphere använder IBM Blackberrys Playbook för att demonstrera det. Sedan tidigare har IBM även anpassat sina produkter för kopplingar till Apples Ipad.

Teknikchefen Kevin Cavanaugh säger på Lotusphere att IBM har siktet inställt på att utveckla för Iphone, Ipad, Android, Blackberry och Nokias Symbian. Windows Phone har han inte mycket till övers för.

– Hittills har jag inte sett en enda Windows Phone 7-telefon i händerna på någon som inte arbetar åt Microsoft, säger Kevin Cavanaugh.

Fakta

I den stora mobilsatsning som IBM nu gör ingår även uppgraderingar av molntjänsten Lotuslive där kontorspaketet Symphony är en viktig komponent. Med Symphony i molnet kan grupper av användare samarbeta kring dokument som kalkylark och presentationer oberoende av var de befinner sig och om de använder mobiler eller pc.

Lotus live Symphony kommer i versioner för Blackberry, Nokia och Android under årets andra hälft.

Vad: IBMs konferens för Lotusanvändare.

Var: Orlando i Florida i USA.

När: 30/1–3/2.

Antal besökare: Drygt 5 000.

Fokus: IBM presenterar visioner som går under samlingsnamnet Social business. En del mindre produktlanseringar.